home ECONOMIE Dominique Strauss-Kahn: Etapa cea mai grava a crizei s-ar putea sa se fi incheiat

Dominique Strauss-Kahn: Etapa cea mai grava a crizei s-ar putea sa se fi incheiat

Share

Etapa cea mai gravă a crizei financiare ar putea să se fi încheiat, este de părere şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

El spune că FMI a învăţat din această criză că este nevoie de propuneri pentru reformarea sistemului financiar internaţional.

Asa este, francezul s-a prins in sfarsit de smecheria asta, insa din pacate FMI este una dintre principalele institutii care sunt foarte vinovate pentru situatia actuala.

In ultimii 30-40 de ani, Fondul Monetar International a militat constant pentru eliminarea barierelor care existau in afacerile internationale, fara a sugera macar in loc nici un fel de reglementari. Motivul pentru care FMI a avut aceasta politica a fost ca era si este dominat de cercuri financiare care au imbratisat doua postulate.

Primul afirma ca orice evolutie economica presupune formarea unei buble, care se umfla, apoi se dezumfla in mod ciclic. Al doilea enunt postuleaza ca piata se autoregleaza, fara a fi nevoie de interventiile reglementatoare ale organelor de reglementare ale statelor sau ale eventualelor organisme de reglementare internationale.

Ambele postulate ce stau la baza doctrinei economice gresite, care ne-a adus in actuala situatie, sunt niste erori de gandire economica. Bula formata in ultimii opt-zece ani putea fi controlata ca dimensiuni printr-un efort global, daca am fi fost constienti de pericolul care ne paste. Acesta consta in faptul ca evolutia din criza in criza nu este ciclica.

O cadere de acest tip poate devasta mapamondul. Ne rugam ca acum sa nu se intample chiar acest lucru, dar situatia este grava. Royal Bank of Scotland inghitea anul trecut ABN Amro si nimeni nu intelegea de ce. Privind retrospectiv, baietii destepti au fost olandezii, care au vandut foarte scump.

Acum, actiunile RBS au ajuns atat de jos, ca Guvernul Marii Britanii a fost obligat sa o nationalizeze ca sa nu dea faliment. Fundamentalismul de piata continut in al doilea postulat se dovedeste astfel o greseala: piata nu face totul si nu se autoregleaza. Iar din acest moment produce efecte care pot deveni devastatoare.

Acum, problema este ca ne indoim ca diriguitorii nostri, care s-au intalnit zilele acestea si se vor mai intalni ca sa puna la punct tot felul de lucruri, inteleg foarte clar aceste lucruri. Si, chiar daca le inteleg, in spatele lor se afla o finanta mai avida ca niciodata dupa noi profituri. Mai ales acum.

Sa presupunem ca vom scapa cu atat, ceea ce eu ma indoiesc. Daca va reincepe cursa inarmarilor financiare nemarginite, combinata cu globalizarea nereglementata, ne paste pericolul ca data viitoare sa devenim, din actori de diferite genuri pe piete multiple aparent prospere, vanzatori de covrigi, inghetata si acadele la coltul strazii.

Aceasta intr-o lume dominata de haos, in care la putere vor veni partide populiste, care vor scoate la iveala tot felul de marote si aberatii, pentru a explica lucrurile intr-o maniera la fel de gresita ca fundamentalismul de piata de azi.

Solutia ar fi sa incercam sa restructuram complet sistemul financiar global, astfel incat el sa functioneze reglementat, cu previzionarea in timp real a efectelor maligne ce se pot produce in urma unei anumite tranzactii si oprirea acelor tranzactii ce au efecte perverse.

Daca acest lucru este posibil. Eu cred ca da. Atata timp cat am fost capabili sa cream ordinatoare care sa faca tranzactii de miliarde de dolari peste mapamond in cateva secunde, ar trebui sa putem sa cream si acesti jandarmi reglatori ai sistemului.

Daca nu, ne putem pregati de pe acum pentru vremuri foarte-foarte tulburi. Mai ales ca am uitat de: criza hidrocarburilor, care vor deveni tot mai rare; criza alimentelor, care vor continua sa se scumpeasca, pe fondul desertificarii zonelor de clima temperata, care erau pana acum granarele lumii de tip occidental; criza hiperdemografiei sino-indiene, care va deveni o problema tot mai mare, cu implicatii la care nici nu ne gandim azi…

Share