home ECONOMIE CRIZA: Cum ne afecteaza si ce anume ni se va intampla?

CRIZA: Cum ne afecteaza si ce anume ni se va intampla?

Share

Dragos Damian, director general la Zentiva Romania, spune ca piaţa pharma din România, care este creditată de bănci, “va simţi această criză, pentru că ratele dobânzilor vor creşte”. Damian spune ca Zentiva Romania încă nu a fost atinsa de această criză. “Sunt convins însă că multe companii farmaceutice ce sunt creditate în momentul de faţă au greutăţi”, a declarat managerul pentru The Money Channel.

Conform unei analize foarte ample, publicate astazi de catre Romania Libera, semne de insanatosire economica (daca tot am inceput cu medicamentele) vor aparea in a doua jumatate a anului viitor. Asa arata o analiza a Diviziei de cercetare a bancii austriece Erste.

Vestile privind comprimarea economiei romanesti

, care speculeaza pe diminuarea cresterii PIB-ului de la 8,6% anul acesta la 4,8%, maximum 6% anul viitor, sunt catalogate drept un “populism feroce”, de catre afaceristul Radu Minea. Acesta, care candideaza pentru PD-L intr-un colegiu electoral din Ilfov, contra lui Calin Popescu-Tariceanu, spune ca “traditia puternica a agriculturii autohtone a fost neglijata, astfel ca ritmul de dezvoltare pentru anul viitor este foarte incert”.

Cum pe plan mondial piata constructiilor a fost lovita in plin de criza financiara, analistii estimeaza o franare a domeniului si in Romania, insa cresterea nu se intrerupe. Piata aceasta va inregistra in acest an o crestere de 25% – 28%, in comparatie cu anul 2007, iar pentru anul viitor reprezentantii sectorului estimeaza o crestere temperata la circa 10%. In pofida crizei economice, constructiile vor continua sa ramana unul dintre motoarele cresterii noastre economice.

Piata auto

ar putea inregistra anul viitor o scadere de 11,5%, pana la un nivel similar celui din anul 2006, din cauza crizei economice si a actualelor conditii de piata din tara, a declarat directorul general “Automobile Dacia”, Francois Fourmont. Vanzarile de automobile ar putea ajunge la aproximativ 300.000 de unitati, a completat oficialul “Automobile Dacia”.

In metalurgie, la Combinatul Mittal Steel Galati nu se mai lucreaza pe stoc, managerii sai luand masuri pentru reducerea costurilor. La ArcelorMittal Tubular Products Iasi, de o saptamana, 40% din salariati au fost trimisi in concediu, ca urmare a restrangerii de activitate. Uzina producea 70% pentru piata externa.

Anul 2009 va fi dificil pentru producatorii de textile

, reprezentantii industriei estimand scaderi ale productiei de pana la 30%, deoarece depind de comenzile pietei europene, pentru care multe fabrici lucreaza in lohn. “Scad comenzile, constatam ca nu putem sa ne incheiem contractele”, spune Maria Grapini, presedintele federatiei patronale din industria textila FEPAIUS, precizand ca in mod normal in aceasta perioada producatorii de textile primesc comenzile si incheie contractele pentru anul viitor.

Operatorii din turism

isi revizuiesc strategiile de dezvoltare si investitii pentru anul 2009 si se asteapta la scaderi usoare ale afacerilor, ca urmare a crizei financiare internationale. “Tot ce a insemnat plan de dezvoltare si investitii se afla intr-un moment de expectatie. Toate achizitiile au fost sistate”, mentioneaza Florin Tancu, manager in turism.

Industria tehnologiei informatiei, singura care are o protectie fiscala, neplatind impozit pe venitul angajatilor, depinde masiv de sectorul financiar, de unde vin cele mai banoase comenzi. “Companiile, luate ca entitati individuale, pot avea trasee foarte diferite fata de curentul general. Pe de alta parte, nu toate sectoarele vor scadea, unele e posibil sa aiba cresteri la fel de mari sau chiar mai mari decat pana acum”, spune Florin Talpes, presedintele Grupului Softwin.

Piata asigurarilor

este inca subdezvoltata in Romania in comparatie cu alte tari europene si multe companii sunt inca in febra cuceririi cotelor de piata si au mizat mai putin pe profituri imediate. “Pretul pentru asigurarile facultative va creste, deoarece asa se intampla in conditii de criza. si costul reasigurarilor va creste si il va influenta pe cel al asigurarilor”, spune Romeo Jantea, fost director al BCR Asigurari.

Piata leasingului va avea de suferit, deoarece dobanzile vor continua sa creasca, spune Dan Constantinescu, directorul general al UniCredit Leasing Corporation. “Banii sunt mai greu de gasit si pentru noi si acest lucru se vede. Dobanzile vor creste in continuare, iar clientii vor suporta acest lucru”, a spus Constantinescu.

Piata romaneasca de alimente va fi direct afectata de criza economica, insa efectele acesteia vor fi resimtite in mod diferit de marii jucatori si de producatorii mici, ne-a spus Sorin Minea, presedintele federatiei Romalimenta. El este de parere ca “marcile puternice vor rezista, chiar daca actualii proprietari vor pleca”, insa “brandurile mici pot sa dispara foarte usor de pe piata”.

Share