home CORUPTIE, POLITICA Cristi Dănileţ ştie cum ar trebui acţionat acum cu OUG Godzilla

Cristi Dănileţ ştie cum ar trebui acţionat acum cu OUG Godzilla

Share

Judecătorul Cristi Dănileţ a criticat OUG pe Justiție publicată azi în Monitorul Oficial și a cerut intervenția CSM, a Avocatului Poporului sau a președintelui României.

Dănileț a declarat pentru G4Media.ro că ”ordonanța încalcă principiul stabilității procurorilor pentru că nu este admisibil ca puterea executivă să intervină în cariera procurorilor și să mute procurorii din parchete prin voința Guvernului”.

Declarația integrală a lui Cristi Dănileț

Ordonanța de urgenţă a mărit vechimea necesară pentru procurorii de la DNA și DIICOT. Ea se aplică inclusiv pentru procurorii care astăzi sunt în funcție la cele două structuri.

Aceasta înseamnă că, joi, data când ordonanța va intra în vigoare, se va analiza care procurori au vechimea minimă de 10 la DNA și DIICOT, care nu au această vechime minimă necesară vor trebui să se întoarcă înapoi la parchetele de unde au provenit.

Cristi Dănileţ: OUG conţine o dispoziţie specială

Cu siguranță, ordonanța se aplică pentru procurorii care urmează de acum încolo să intre în DNA și DIICOT, însă ordonanța conține o dispoziție specială pentru procurorii care astăzi sunt în funcție la DNA și DIICOT.

Ordonanța spune în mod expres că aceștia pot fi menținuți în funcție numai dacă îndeplinesc noile condiții de vechime. Prin urmare, se va analiza situația fiecărui procuror în parte și va fi menținut la DNA și DIICOT doar dacă îndeplinește aceasta condiție cu minim 10 ani, dacă nu, va trebui sa se întoarcă la parchetul de unde provine fiecare.

Cristi Dănileţ: OUG încalcă principiul stabilității procurorilor

Cu siguranță, ordonanța încalcă principiul stabilității procurorilor pentru că nu este admisibil ca puterea executivă să intervină în cariera procurorilor și să mute procurorii din parchete prin voința Guvernului.

În mod normal, orice luare a unui dosar de la procuror sau orice îndepărtare a unui procuror de la dosar reprezintă o imixtiune in activitatea sa. Or, în momentul în care această imixtiune se comite pe plan legislativ, aveam de a face cu o intruziune a Politicului în treburile Justiției.

Cristi Dănileţ: Procurorii sunt puşi cu cariera în subordinea ministrului

Practic, în momentul de faţă, procurorii sunt puşi cu cariera în subordinea ministrului sau a Guvernului; or, așa ceva din 2004 încoace România nu a mai avut.

În primul rând, ar trebui o reacție fermă din partea CSM pentru că acesta este garantul independenţei Justiției. În al doilea rând, CSM-ul ar trebui să ceară Avocatului Poporului, dacă acesta nu s-a sesizat din oficiu, să conteste imediat la CCR această ordonanță.

Mai e o soluție și anume ca Președintele statului să invoce un conflict între autorități și sa solicite CCR intervenția pentru că Guvernul intervine în momentul de faţă în cariera procurorilor.

Citeşte şi
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că puterea va da lege sau ordonanță de urgență
Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, a declarat că faptele de corupţie trebuie incluse în ordonanţa de
De obicei, atunci când dai în Ceata lui Piţigoi, primul care strigă din mass-media este
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, întrebat de iniţiativa social democraţilor, de a da ordonanţă
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat faptul că adoptarea unei ordonanţe de
Jurnaliştii Mircea Marian şi Dan Tăpălagă sunt convinşi că Liviu Dragnea şi PSD vor forţa
CCR va decide marţi practic dacă PSD şi Liviu Dragnea vor avea un argument forte
Președintele Klaus Iohannis a declarat că o eventuală ordonanță de urgență pe tema amnistiei și
Secretarul general interimar al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat că preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan,
Alarmă de grad zero! Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă au negat posibilitatea
Share