Cozmin Guşă confirmă că s-a înscris în PSD. E disperare mare…

Share

Cozmin Guşă a confirmat că s-a înscris în PSD. Argumentele sale sunt o preluare grosieră a întregii campanii de propagandă a acestui partid, din vremurile dragniste şi până în prezent.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Rep.: Ai aderat la PSD, pe poziția de membru simplu, cum reiese din ceea ce a postat primarul Dan Tudorache?
Cozmin Gușă: Da. E o opțiune de viață. Am anunțat în ultimele câteva luni că s-ar putea să-mi schimb opțiunea de viață, de la 50 la 60 de ani. Am făcut presă până la 30 de ani, apoi am făcut politică de la 30 până la aproape 40 de ani, iar în ultimii 10 ani am făcut patronat și management de presă. Acum am opțiunea să fac din nou politică, de stânga, cum am făcut întotdeauna. Și am ales opțiunea PSD pentru că din unghiul meu de vedere e singurul partid de stânga de tip nesecuristic. Opțiunea mea este de membru simplu, cu funcția de Cozmin Gușă.

Rep.: Aderi la PSD Sector 1?
C.G.: Da. În schița pe care i-am prezentat-o lui Dan Tudorache și lui Paul Stănescu, care a fost susținătorul meu, am explicat succint dorința de a reforma PSD, de a ajuta la reformarea PSD înspre un partid al românilor buni.

Rep.: Cum poate să reformeze partidul un membru simplu?
C.G.: La câte am făcut în viața publică din România, dacă nu-mi ajunge calitatea de membru simplu ca să pot să influențez în bine, înseamnă că tot ce am făcut până acum a fost degeaba. Asta înseamnă că nu am avut nicio negociere, nu-mi propun să candidez la nicio funcție în partid și la nicio demnitate, tocmai pentru că viziunea mea clară este că orice partid mare și mai ales PSD se poate reforma doar din opoziție. Aceeași problemă de reformă o are și PNL. Dar din pricina valului pozitiv creat de candidatura lui Iohannis, care pare azi câștigător, ei nu-și pun această problemă stringentă a reformei interne, care e la fel de necesară la PNL cum e și la PSD.

Rep.: Spui că Iohannis pare azi câștigător. Asta înseamnă că în opinia ta Viorica Dăncilă va pierde aceste alegeri?
C.G.: Zic că Iohannis nu e încă sigur de victorie, dar e favoritul principal. Și în funcție de felul în care electoratele candidaților se pot compatibiliza sau nu, în turul 2 încă mai e loc de surprize.

Rep.: În epoca Năstase, ai fost secretar general al partidului, pe când acum…
C.G.: E o diferență specifică. Atunci când am ajuns secretar general în 2001 la început, nu reprezentam mare lucru din punct de vedere public. Și în mod evident aveam și atunci naivitățile vârstei de 30 de ani, care m-au pus în poziția să iau anumite decizii care poate n-au fost potrivite si nici nu le regret, pentru că nu e felul meu să regret ce am facut eu singur.

Rep.: Dar nu e o naivitate să spui că poți face ceva ca membru simplu?
C.G.: Acumulând între timp atât experiență, cât și autoritate publică, mizez pe acei oameni din PSD care își doresc să ridice primii drapelul reformării, tocmai pentru a putea conta în viitorii ani. Credința mea e că România se poate reechilibra politic doar printr-o competiție între blocurile de stânga și dreapta reformate, în lipsa experimentelor de tip USR – Plus pe care eu le consider nocive pentru interesul nostru național. PSD, dacă acceptă din această toamnă-iarnă să se reformeze, va lua un avantaj competițional în fața unui PNL care se va afla probabil la guvernare din noiembrie, dar care în cursul anului 2020 dacă vrea sa mai conteze la parlamentare va avea de asemenea obligația sa se reformeze pe un alt model. Referitor la PSD, eu vad posibil acest model de partid al românilor buni, adresabili electoratului de stanga, prin care un român bun se poate să fie un român competent, un român omenos și un român patriot.

Rep.: A cui a fost inițiativa aderării? Pe 12 octombrie, Paul Stănescu menționa dorința lui de a-i vedea înapoi în PSD pe Gușă, Năstase, Pușcaș și Dâncu.
C.G.: Inițiativa a fost, în ordine cronologică, a lui Paul Stănescu, apoi în mod direct a lui Dan Tudorache, care știe că atunci când am activat ca secretar general am fost membru al organizației Sector 1 și acesta e motivul pentru care el și-a înnoit invitația pentru mine. Cu Adrian (Năstase – n.red.) nu am vorbit de vreo 3 luni, dar atitudinea lui evidentă mediatic mi se pare clară de a susține o reformare a PSD. În ceea ce privește discuțiile cu Vasile Dâncu și Pușcaș, speranta mea e să îi conving să se implice în acest proiect de reformare, ca niște intelectuali de stânga care înțeleg complexitatea consolidării mișcării de stânga în România, ca un contrabalans pentru posibilele excese ale dreptei, atunci când vor avea și președinția, și guvernarea.

Share