Cotroceni. Klaus Iohannis discută cu Orban şi Predoiu despre Legile Justiţiei

Share

Klaus Iohannis îl cheamă pe Cătălin Predoiu la Palatul Cotroceni, să-i spună de Legile Justiţiei. Acesta vine, adus de-o haripă, de Ludovic Orban.

Iohannis va avea o întâlnire de lucru cu prim-ministrul Ludovic Orban și cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu,, la ora 13,00, la Palatul Cotroceni. Şeful statului va avea o întâlnire cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, va organiza de la ora 19.00 o conferință de presă, la sediul Ministerului Justiției, pe tema modificările propuse la Legile Justiției, respectiv Legea 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a anunțat, marți, MJ.

În 26 august, președintele Klaus Iohannis afirmă că Legile Justiției au fost „ciuntite” de PSD și că social-democrații au vrut să controleze justiția, însă nu le-a ieșit, pentru că românii s-au exprimat la referendumul pe Justiție.

Șeful statului adaugă că Legile Justiției trebuie corectate și a solicitat Guvernului și ministrului Justiției să facă acest lucru. El își exprimă speranța că până în această toamna Executivul va veni cu proiecte care să corecteze situația.

„Am toată încrederea că Justiția își va face treaba, dar mă aștept și eu să se lucreze în așa fel încât cei vinovați să plătească în timp util. ȘI eu am fost nemulțumit că acele mari dosare au rămas mari restante. Sunt de părere că se va lucra și se va recupera. Însă legile Justiției au fost ciuntite de PSD, care a încercat să pună mâna pe justiție și s-o controleze. Nu le-a ieșit fiindcă românii au ieșit la referendum și au spus stop”, declara Klaus Iohannis.

Șeful statului adaugă că are speranța că Executivul va veni cu proiecte în această toamna care să corecteze legile Justiției și astfel procurorii și judecătorii să își poată face treaba în ceea ce privește dosarele rămase restante.

„Însă legile încă nu au fost corectare și în acest sens am avut solicitarea către Guvern și ministrul Justiției să fie reparate legile justiției care au fost duse într-o formă nepotrivită de majoritatea pesedistă. Am mare speranța că deja vom avea în această toamna proiectele care să repare legile Justiției și să dea procurorilor, judecătorilor posibilitatea să judece aceste dosare restante”, concluziona președintele Iohannis.

În aceeași zi, Ministerul Justiției anunță că va lansa proiectele reparatorii ale legilor justiției în dezbatere publică în cursul lunii septembrie.

„Ministerul Justiției salută declarația Președintelui Iohannis privind legile justiției! Ministerul Justiției va lansa proiectele reparatorii ale legilor justiției în dezbatere publică în cursul lunii septembrie”, arătau reprezentanții MJ.

Potrivit acestora, pe lângă legile justiției, vor fi puse în dezbatere publică și alte legi importante pentru sistemul judiciar, tot în luna septembrie.

În 8 septembrie, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, afirmă că se lucrează la elaborarea modificărilor la legile justiției, acestea urmând a fi puse în dezbatere publică până la finalul lunii septembrie.

”După publicarea lor pe site-ul Ministerului Justiției până la finalul lunii septembrie, Ministerul Justiției va organiza largi consultări cu asociațiile profesionale ale magistraților, sindicatele grefierilor, Comisia Europeană, GRECO etc, înainte de a fi transmis CSM, unde, de asemenea, vor avea loc largi consultări și discuții pe marginea proiectelor”, transmitea Ministerul Justiției, adăugând că va urmări ”obținerea unui parteneriat instituțional și politic larg în susținerea ulterioară a proiectelor în Parlament”.

Share