home ECONOMIE Costul muncii în Europa. Costul muncii în România

Costul muncii în Europa. Costul muncii în România

Share

Costul muncii – da, despre el vorbim, împarte Europa. Un decalaj vizibil între România, Bulgaria şi Danemarca, extremele listei, de la patru euro pe oră, la peste 40.

La noi, făcând o comparaţie între artizanii lor şi ai noştri, o zi de muncă este plătită între 100 şi 200 de lei. La alţii, o oră de muncă a meşterilor este plătită cu cel puţin 25 de euro (media europeană fiind discutabilă – între 25 şi 29 pe oră).

Cu toate acestea, ieftinătatea nu marchează creșteri ale forței de muncă, așa cum se întâmplă de mult timp în unele zone ale Zonei Euro și UE. În România, aproape 30% din costul forţei de muncă este determinat de factori suplimentari faţă de salariul angajaţilor (contribuţii şi taxe), reflectând o Germanie în care cheltuiala non-salarială nu depăşeşte 20.

Sunt locuri unde se stă la fel de rău, dar mai bine: Franţa, care trece prin cea mai proastă perioadă (şi record) din ultimii ani.

Italia şi Elveţia, ţări scumpe ale Europei, se uită lung la Danemarca şi Malta. În Cipru, Portugalia, Croaţia şi Irlanda costul muncii scade, culmea, trei dintre aceste ţări fiind salvate de UE prin procese de austeritate finalizate recent, cu scopul de a recrea competiţia în domeniul export: creşterea productivităţii. În Grecia, preţul muncii a scăzut incredibil în ultimii şapte, opt ani, dacă mai are sens să precizez.

Aceeaşi Spania a încercat să stopeze oscilaţiile costului muncii, care a crescut în schimb în Estonia, Letonia şi Slovacia, implicit în partea de est a continentului (nu în toată), zonă încă foarte îndepărtată de bătrâna Europă.

Aş adăuga ceva despre speranţa unei creşteri salariale, costului muncii şi calitatăţii serviciilor la noi. Dar nu o fac, pentru că toate cuvintele acestea fac parte din categoriile “loc” şi “muncă”, travestite în România. Ascunse.

Citeşte şi
Un nou mesaj penibil transmis de PSD. Ministrul demis al Muncii, Marius Budai, a declarat
Vicepresedintele PSD Lia Olguta Vasilescu a distribuit pe Facebook postarea unui pesedist care relateaza frustrat
Banii de la Trezorerie sunt un buffer care ajunge pentru o perioadă limitată de timp.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că Executivul trebuie să explice dacă mai are bani
Ministrul Muncii a declarat că încă din luna mai a anului 2017 se ştia că
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, că salariile nete nu vor scădea odată
Camera Deputaţilor are nişte salarii demne de România devenită, pentru noi, Singapore doi. Șoferii au 3700
Debandadă totală în sistem. Parchetul General îi cere preşedintelui să sesizeze CCR asupra Legii salarizării.
O ţeapă de proporţii se pregăteşte în laboratoarele alde PSD. Era Trabant, nu Mercedes. Ba
Olguţa Vasilescu tocmai a anunţat că alde PSD nu se ţine de promisiunile electorale făcute
Share