home ECONOMIE COMUNICATII: Drepturi de autor taxate la telefoanele mobile

COMUNICATII: Drepturi de autor taxate la telefoanele mobile

Share

Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) anunta ca importatorii de telefoane mobile cu memorie mai mare de 64 MB, precum si cei de MP3 playere si iPod-uri, trebuie sa plateasca drepturi de autor de 0,5% din valoarea in vama a acestor aparate, potrivit unei Decizii ORDA.

In lista se afla aparate ca telefoanele mobile cu memorie mai mare de 64 MB, televizoarele si magnetoscoapele digitale cu HDD (hard-disk) sau mediu de stocare incorporat, aparatele de tip Blu Ray Recorder si HD DVD Recorder, stick-urile de memorie, MP3 playerele, MP4 playerele, iPod mediaplayerele. La categoria suporturi, au fost adaugate cardurile de memorie, discurile Blu Ray si discurile HD DVD.

Importatorii si producatorii trebuie sa plateasca drepturi de autor de 3% pentru suporturi si de 0,5% pentru aparate. Iata ce explica UPFR intr-un comunicat: “Deoarece industria IT&C este foarte dinamica, odata la trei ani se aduce la zi lista de aparate si suporturi, pentru a include ultimele inovatii in domeniu. Multe aparate sau suporturi dobandesc in timp destinatii multiple (de exemplu, telefonul mobil a devenit in ultimii ani mediu de stocare, mp3/mp4 player, aparat foto si terminal de intrare pe Internet)”.

Aceasta noua taxa este o mare greseala. Multe situatii pe care le vom prezenta se afla la limita absurdului, asemeni acestei noi taxe inventate de catre ORDA. Vom incepe cu urmatorul exemplu: sa luam Cazul Tiganca Imputita, arhicunoscut, pe care nu-l vom mai aminti. Cine cui plateste drepturi de autor? Inregistrarea este una involuntara, facuta pe un recorder lasat sa mearga, pentru ca telefonul mobil a fost luat de o alta persoana.

“Multe aparate sau suporturi dobandesc in timp destinatii multiple”, arata UPFR, doct, ca si cum ar fi vorba despre niste organisme vii, care se dezvolta treptat. Ne si imaginam caramida Motorola de acum 10-12 ani transformandu-se, metamorfozandu-se-n timp si devenind ultimul racnet de iPod produs de Apple. Nu, avem de-a face cu un mobil care are si functie de player.

Cum stabileste ORDA faptul ca pe mobilul tau este sau nu este un fisier .mp3 (de exemplu) pentru care s-au platit drepturi de autor? Cum faci acest lucru pentru milioanele de astfel de playere existente in Romania? Nu ai cum si cei care au platit odata drepturi de autor cand si-au cumparat inregistrarea respectiva vor plati de doua ori, ceea ce incalca regulile de taxare europene, ca si in cazul taxei auto.

Mai ales ca exista o varietate foarte mare de astfel de fisiere .mp3. Unele sunt rip-uri facute dupa track-uri de pe CD-uri, pe care proprietarii lor le-au cumparat legal, din magazin sau de pe Internet, platind drepturile de autor. Altele sunt downloadate de pe Internet, de pe site-uri care au o anumita rata zilnica/vizitator de download-uri gratuite. Exista alte site-uri care au la liber un numar de download-uri egal cu numarul de fisiere prezente pe site, libere la descarcare.

Exista torentele, care, dupa cate stim, inca nu s-au interzis in Romania. Sa zicem ca folosirea softurilor P2P (de tip ODC) ar fi ilegala, lucru extrem de discutabil, asupra caruia nu s-a ajuns la un consens legislativ european. Cum insa iti dai seama daca .mp3-ul cetateanului X, de pe playerul sau din buzunar, este downloadat legal sau ilegal? Raspuns: nu ai cum si toata aceasta taxare este o aberatie.

Una exprimata foarte bine
de Adrian Paunescu:

De ce nu puneti si pe ras impozit
Si birul progresiv pe saracie?
De ce nu puneti taxe pe-ntuneric?
Impozitati si vantul ce adie!

Citeşte şi
SRTV in criza de bani. Se taie primele de vacanta

“Capacitatea de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită”, spune Alexandru Lăzescu, președintele Read more

Revista presei. Vantu zice ca-l vaneaza de-acum incolo pe Basescu

~Vantu zice ca de-acum incolo e chitit pe Basescu~concursul pentru premier, amanat~razboiul vamesilor~iesim din recesiune?~ Read more

11 februarie: Jumătate din veniturile TVR vin din taxă (Pdm)

Specialiştii din domeniul media susţin că principala problemă a televiziunii publice este reorganizarea instituţiei.

Revista presei. Topul moderatorilor nesuferiti

Gabriela Firea, cu a sa „Ştire a zilei“, ocupă locul al patrulea, cu 13% din Read more

“D-le Directorule General”… Taxa pe martisoare si ghiocei

D-le Directorule General Subsiemnatu Ghiorgescu Ghiorge domiciliat in str. Lalelelor no. 15, oras Dorohoi va Read more

Referatul procurorilor pentru arestare in Cazul Vantu

"Vezi-ti doar de business! Ca-ti rupem gatul ori gruparea mea, ori gruparea lui C. [...] Read more

AUDIO-STENOGRAMA Daţi în fapt: Manţocării á la Realitatea TV

Enache, Freciu si Nedelcu de la Realitatea Media stau de vorba cu Laura Albani, sefa Read more

Revista presei. Nistorescu la un pas de arestare

După doi ani de la accidentul făcut de Nistorescu în decembrie 2008, dosarul a ajuns Read more

Discutia Traian Basescu – Crin Antonescu de la Cluj

Este foarte interesant cum anume s-au miscat staff-urile celor doi candidati in aceasta situatie: in Read more

Share