home ECONOMIE, POLITICA Comisia Europeană avertizează: Creşterea economică este în încetinire

Comisia Europeană avertizează: Creşterea economică este în încetinire

Share

Creșterea PIB real a continuat și în 2017, determinată de creșterea consumului privat, impulsionat la rândul său de o politică fiscală expansionistă, atrage atenţia Comisia Europeană, conform website-ului ŞtirileProTV.

Comisia Europeană atrage atenţia că România riscă o aterizare violentă

CE estimează că creșterea PIB real va încetini în 2018, dar va rămâne robustă. Piața muncii se așteaptă să rămână rigidă pe parcursul orizontului de prognoză. Inflația a crescut la sfârșitul anului 2017 și prognoza arată că va continua să crească, în continuare, în 2018, înainte de a se tempera, într-o oarecare măsură, în anul 2019.

Comisia Europeană: deficit bugetar crescut, peste 3%

Se preconizează că deficitul bugetar va crește semnificativ. Aceasta în mare parte din cauza majorărilor salariale din sectorul public. Acestea sunt principalele concluzii pentru România din cadrul previziunilor economice de primăvară, publicate de Comisia Europeană joi, 3 mai.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, a afirmat:

Europa se bucură în continuare de o creștere economică solidă, care a ajutat la reducerea șomajului la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Investițiile sunt în creștere, finanțele publice se îmbunătățesc, iar deficitul public din zona euro urmează să scadă la doar 0,7% din PIB în acest an.

Cel mai mare risc pentru această perspectivă optimistă este protecționismul, care nu trebuie să devină noua normă, deoarece nu ar face altceva decât să îi afecteze pe aceia dintre noi pe care trebuie să îi protejăm.

Liviu Dragnea: Deficitul sub 3%

Eu nu vreau să intru în conflict cu Comisia Europeană (…), dar vreau să spun cu foarte mare respect că în toţi anii precedenţi Comisia Europeană – ăsta e şi rolul acestei instituţii să fie foarte grijulie şi să tragă semnale de alarmă – a avut mereu previziuni şi de o creştere economică mai mică decât s-a dovedit că a fost în realitate şi un deficit mai mare decât a fost în realitate.

Noi ne menţinem punctul nostru de vedere pentru că este bazat pe analize şi pe cifre serioase – că deficitul va fi anul acesta sub 3 %, undeva 2,96, 2,98. Şi anul trecut era acelaşi tip de discuţii că deficitul va sări de 3 %, dar s-a dovedit că în final a fost sub 3%.

, a declarat în replică Liviu Dragnea.

Share