home CORUPTIE, POLITICA Comisia de la Veneţia, raport devastator despre ce fac nelegiuiţii

Comisia de la Veneţia, raport devastator despre ce fac nelegiuiţii

Share

Comisia de la Veneţia a dat publicităţii astăzi un dublu raport devastator asupra mutilării independenţei Justiţiei Române de către PSD-ALDE.

Comisia de la Veneţia, raport dur pe tema modificării legilor justiției în România

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să modifice complet amendamentele aduse ambelor coduri, penal și de procedură penală, printr-un proces de consultare cuprinzător și să vină cu propuneri legislative coerente și solide care să aibă sprijinul larg al societății românești și care să respecte standardele europene și deciziile Curții Constituționale.

Cu amendamente, opinia preliminară din iulie a fost adoptată

Comisia de la Veneția a adoptat – cu anumite amendamente – opinia preliminară comunicată în iulie în privinţa a trei proiecte de lege privind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și a CSM.

Această opinie critică aceste legi care vor afecta eficienţa, calitatea și independența actului de justiție, cu consecințe negative în lupta anticorupție. Cele trei legi au fost deja promulgate și produc deja efecte.

Consiliul de la Veneţia îşi exprimă îngrijorarea faţă de multele amendamente aduse Codului penal şi a Codului de procedură penală, pentru că acestea slăbesc în mod serios funcţionarea eficientă a sistemului judiciar în lupta anticorupţie și în combaterea infracțiunilor violente și a criminalității organizate.

CCR, în rezonanţă cu Comisia de la Veneţia pe Codurile Penale

În 12 octombrie, Curtea Constituțională a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege care modifică Codul de procedură penală sunt neconstituționale. Aceeași Curte trebuie să examineze constituționalitatea modificărilor de la Codul penal, la finalul acestei luni.

În ceea ce privește amendamentele aduse opiniei preliminare din iulie, este vorba despre cele trei legi referitoare la statutul magistraților, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii, care între timp au intrat în vigoare.

Aceste legi vor avea un efect contrar în ceea ce privește eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu repercusiuni asupra luptei împotriva corupției, avertizează Comisia de la Veneția.

Comisia de la Veneția menționează inclusiv la cele două ordonanțe de urgență…

… recent adoptate de guvern și spune că și notează că au luat în calcul opinia Comisiei exprimată în raportul preliminar. Comisia salută pasul pozitiv de a amâna intrarea în vigoare a pensionării anticioate a magistraților, ceea ce îi va da timp Parlamentului să reconsidere acest aspect, dar spune că nu a examinat și celelalte prevederi ale ordonanțelor și își rezervă o luare de poziție pe această temă.

În ceea ce privește amendarea Codului penal și a celui de procedură penală, Comisia de la Veneția subliniază că deși dezbaterea publică s-a axat pe riscul ca ele să submineze lupta anticorupție, impactul lor este, de fapt, mult mai amplu.

Modificările ar putea afecta semnificativ sistemul justiției penale, efiuciența sa, în special în ceea ce privește invetigațiile, punerea sub acuzarea și deciziile în privința altor forme complexe și grave de infracționalitate.

Viteză excesivă şi insuficientă transparenţă

Comisia critică viteza excesivă şi insuficienta transparenţă în procesul reformării legilor justiţiei, mai ales că au fost promovate peste 300 de amendamente, iar multe dintre ele au modificat radical sistemul.

Graba cu care au fost adoptate a avut un impact negativ asupra calităţii actului legislativ, astfel au apărut contradicţii în legislaţie care ar putea aduce probleme în viitor.

Comisia subliniază faptul că o discuţie mai amplă cu practicienii din domeniu şi cu societatea ar fi fost necesară, mai ales că amendamentele au fost criticate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi aceste amendamente au provocat disensiuni în societatea şi instituțiile din Romania.

Mai mult, luând în considerare conflictul dintre institutii, Comisia de la Veneția subliniază necesitatea unui timp mai mare acordat pentru obținerea unui sprijin mai larg a pachetului legislativ.

Comisia de la Veneţia. Recomandări

Comisia de la Veneţia face următoarele recomandări către autorităţile române:

Codul de Procedură Penală:
– să revizuiască şi să amendeze în totalitate legea pentru a se asigura că nu va avea un impact negativ asupra functionarii justiției

Codul Penal:
– să revizuiască şi să amendeze articolele referitoare la infracţiunile de corupţie, în special darea şi luarea de mită, traficul de influenţă, abuzul în serviciu şi delapidare;
– să revizuiască şi să amendeze articolele privitoare la confiscarea extinsă şi definiţia funcţionarului public, pedepse auxiliare, astfel încât să fie puse în acord cu legislatţia internațională.

Comisia de la Veneţia e preocupată de modificările la Codurile Penale

Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie, informează Mediafax.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneţia “exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate”.

“Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet şi eficient în scopul obţinerii unor propuneri legislative solide şi coerente care să beneficieze de o largă susţinere în cadrul societăţii din România, ţinându-se cont în totalitate de standardele aplicabile şi de îndrumările Curţii Constituţionale”, transmite Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

Share