COMEMORARE PIATA UNIVERSITATII: 13 – 15 iunie 1990. Manifestarile incep la ora 13

Share

nota: click pe imagini pentru vizualizarea ororilor petrecute in centrul Bucurestiului in marime naturala

La ora 14, va avea loc o slujba religioasa. Ulterior vor fi luari de cuvant ale vechilor golani si ale victimelor sangeroasei represiunii ordonate de Ion Iliescu.

Invitati: luptatori din rezistenta anticomunista, fosti detinuti politici, reprezentanti ai organizatiilor fondatoare ale Pietei Universitatii – Grupul Independent pentru Democratie, Liga Studentilor – membrii seniori, luptatori ai Baricadei ’89, studenti basarabeni, victimele de astazi ale actualului regim comunist de la Chisinau.

Sunt invitati sa participe barbosii, studentii (fosti) si jurnalistii care inca isi mai aduc aminte batele incasate pe spinare de catre mineri, securisti, militieni si fesenisti.

Asa cum aminteste site-ul Grupului Independent pentru Democratie, bilantul zilelor de 13-15 iunie 1990, cunoscute drept zilele Mineriadei, este urmatorul:

#3500 de bucuresteni batuti
#1466 de cartuse de razboi trase asupra civililor
#1024 de arestari ilegale
#746 de raniti
#130 de morti “neoficiali”
#5 morti “oficiali”
#6 violuri “oficiale”

Dupa 19 ani, cerem, pentru a mia oara, Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, sa dispuna Parchetului punerea sub acuzare si arestarea infractorului Ion Iliescu, principalul vinovat al represiunii din iunie 1990, cunoscuta generic sub numele de Mineriada din ’90.

Organele de politie, ca si minerii condusi de fesenisti si de securistii lui Ion Iliescu, au devastat Universitatea si Arhitectura, sediile partidelor istorice si ale ziarelor independente. Manifestatia pasnica, organizata de studenti in Piata Universitatii, la care au participat zilnic, timp de aproape doua luni, cateva zeci de mii de bucuresteni, a fost reprimata brutal de Ion Iliescu, cel care a ordonat lichidarea “bandelor de legionari care tulbura ordinea democratica”.

Gruparea comunista adusa de Ion Iliescu la putere si formata din personaje aflate in relatii stranse cu serviciile moscovite – generalul Nicolae Militaru, Vasile Ionel, Silviu Brucan, sau descendenti ai unor cadre NKVD, cum ar fi prim-ministrul Petre Roman – au utilizat forta bruta si au cerut Armatei uzul de arma impotriva tinerilor, care cereau debarasarea comunistilor si kaghebistilor din functiile de conducere a Statului.

Acest dosar-cheie al Justitiei romanesti a fost tergiversat, musamalizat si mistificat vreme de mai bine de un deceniu (cu contributia generalului Dan Voinea, complicele mai vechi al lui Ion Iliescu).

Dosarul este finalizat deja, insa procurorii se sfiesc sa-l puna sub acuzare pe principalul responsabil al represiunii sangeroase din iunie 1990: Ion Iliescu. Acest controversat episod al Justitiei romanesti arunca o pata rusinoasa asupra credibilitatii Romaniei, ca stat de drept.

Noi, victime ale Mineriadei si vechi golani ai Pietei Universitatii, asteptam inca implinirea “nevoii de aflare a adevarului” si pedepsirea celor vinovati. Ion Iliescu merita o dreapta judecata, in spiritul adevarului. Sa-l ajutam sa nu rateze aceasta sansa…

In numele victimelor,

Viorel Ene
Asociatia Victimelor Mineriadelor

In numele vechilor golani,
Liga Studentilor
Mineriada
Grupul Independent pentru Democratie

Share