home ECONOMIE Piata apartamentelor se contracteaza. Foarte putini cumparatori

Piata apartamentelor se contracteaza. Foarte putini cumparatori

Share

Colliers anunta ca “piata rezidentiala din Bucuresti a fost afectata de criza financiara si de evolutia cererii anul trecut, de la entuziasmul din luna ianuarie, la blocajul din luna decembrie”.

Comparativ cu situatia din anul 2007, anul trecut a avut loc o scadere cu 50% a vanzarilor, cu 3.600 de apartamente vandute in proiecte cu mai mult de 200 de unitati fiecare.

30% dintre unitati au fost vandute investitorilor, prin afaceri incheiate preponderent in primul trimestru al anului 2008, comparativ 80% in anul 2007.

Piata noastră, legată de criza lor

In prima jumatate a anului trecut, vanzarile au fost la un nivel apropiat de cel din anul 2007, de 3.000 de unitati, dar din al doilea semestru influenta crizei internationale a inceput sa se simta puternic.

In ultimele luni ale anului 2008, s-au vandut 600 de apartamente in proiecte noi, comparativ cu 3.300 de unitati in semestrul al doilea al anului 2007.

Calcule gresite

Parerea noastra este ca aceia care cumpara acum cu bani cash ori sunt persoane care au atat de multi bani, incat a-ti cumpara o locuinta cu 168.000 de euro reprezinta ceva asemanator cu faptul ca un om obisnuit isi cumpara un telefon mobil, ori este vorba despre persoane care nu stiu in ce sa isi investeasca banii si isi fac calcule complet gresite. Cum ar fi acela ca piata imobiliara va incepe din nou sa creasca.

Iata cateva tranzactii din perioada decembrie 2008 – ianuarie 2009, pe piata rezidentiala din Bucuresti:

Piata imobiliarelor. Ansambul rezidential Rose Garden, Colentina

(foto 2): doua apartamente – unul de doua camere, la 134.946 euro (inclusiv TVA, boxa si parcare supraterana); unul de trei camere, cu 163.300 de euro (inclusiv TVA, boxa si parcare subterana), in ambele cazuri cu banul jos.

Asmita Gardens (foto 1), apartament de doua camere, la 180.000 de euro (exclusiv TVA), plata cu cash. Personal, mie mi se pare un exemplu sugestiv pentru oameni care efectiv nu au ce face cu banii si nici nu stiu in ce sa-i investeasca in perioada de criza.

Mai fac observatia ca acesti dezvoltatori au tendinta sa dea proiectelor pe care le fac, din beton si sticla, nume de gradina, ceea ce este oarecum comic. Nu am vazut pana acum nici o gradina din sticla si beton. Nici macar una singura.

Soseaua Chitilei,

185.000 de euro (inclusiv TVA) pentru o casa noua de trei camere, cu suprafata totala de 185 mp (115 mp casa + 70 mp terenul). Plata printr-un credit de 108.000 de euro de la Alpha Bank, iar restul cash, 77.000 de euro.

Eu cred ca persoana juridica sau fizica reprezentand cumparatorul aceastei case ori are investitii serioase si stie sa-si dramuiasca depozitele si investitiile, avand si posibilitati financiare de sustinere a unui astfel de credit, care pentru acest gen de investitor este relativ mic, ori si-a facut calcule foarte gresite, pe un contract incheiat spre sfarsitul primei parti a anului trecut, cand inca tot ce zbura se si putea manca. In acest al doilea caz, aceasta persoana are acum o problema serioasa, pentru ca creditul sau s-a scumpit considerabil.

Cotroceni, langa Palatul Parlamentului,

apartament de doua camere, cu o suprafata utila de 58 mp, perfect renovat, la 125.000 de euro (cash).

Tineretului- Timpuri Noi, apartament de doua camere, printr-un credit de 84.000 de euro.

Bucur Obor, 88.000 de euro pe un apartament de trei camere, cu imbunatatiri si mobila, in stare buna, bani cash. Acesta este genul tipic de achizitie care in vara si chiar toamna anului trecut parea o mare cucerire, iar acum se dovedeste o mare problema pentru titularul creditului, care acum plateste poate cu 1/3 mai mult lunar pentru acelasi imprumut.

Concluzia noastra este ca acei investitori sau cumparatori, care anul trecut au crezut ca il apuca pe Dumnezeu de un picior, cumparand un apartament, la ceea ce atunci parea un pret foarte bun, acum isi musca pumnii.

Fenomenul de “sapare”

Mai credem ca la unitatile “in aer”, adica la apartamente, nu va fi rentabil sa-ti cumperi o astfel de locuinta pana cand preturile nu vor scadea, astfel incat valoarea maxima a unui apartament normal, exclusiv penthouse, sa fie de maximum 25.000 de euro.

Pretul minim a ceea ce indeobste este denumit ironic “confort patru cu imbunatatiri” poate fi si sub 10.000 de euro. Daca preturile maxim si minim coboara sub aceste cote, inseamna, in viziunea noastra, ca se produce fenomenul de sapare, adica piata incepe sa scada sub valorile sale normale, care pot fi baza unei viitoare cresteri economice sanatoase.

Ii sfatuim pe aceia care citesc uimiti aceste randuri sa se uite pe geam la fatadele rapanoase, fara izolare termica si sonica, dotate cu instalatie electrica zidita in perete si sanitara degradata, de prin anii ’60-’70, care impanzesc Bucurestiul si care fac sarea si piperul pietei imobiliare de apartamente vechi. Ele sunt primele care dau tonul pe piata si imping preturile la cote scandaloase. Ele sunt primele ale caror preturi trebuie sa scada drastic.

Share