home CORUPTIE, POLITICA Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, 21 de milioane de dolari confiscaţi

Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, 21 de milioane de dolari confiscaţi

Share

Tribunalul Bucureşti a încetat procesul penal faţă de milionarii Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, judecaţi pentru spălare de bani într-unul dintre dosarele separate din ancheta Microsoft.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Încetarea procesului este deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale. Potrivit minutei instanţei, judecătorii au decis confiscarea mai multor sume de bani:

– De la Claudiu Florică, suma de 10.858.479 de dolari;
– De la Dinu Pescariu, suma de 10.858.479 de dolari;
– De la afaceristul Dragoş Şerban Stan (implicat în tranzacţiile financiare din acest caz, a primit clasare de la DNA – n.red.), suma de 1.070.557 de dolari.

Judecătorii au menţinut în acest dosar măsurile asigurătorii dispuse de procurorii DNA pe conturi bancare, bunuri mobile şi imobile. Decizia poate fi contestată cu apel.

Acuzaţiile DNA

Claudiu Florică şi Dinu Pescariu au fost trimişi în judecată de DNA în februarie 2018 pentru spălare de bani, fapta comise de cei doi în calitate de reprezentanţi ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd.

Acuzaţiile au legătură cu banii obţinuţi din afacerea Microsoft de firma Fujitsu Siemens Computers.

DNA mai arată că suma de 22.787.515 de dolari, reprezentând aproximativ o treime din folosul necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, a făcut obiectul infracţiunii de spălare de bani. Pentru disimularea originii ilicite a banilor, a fost încheiat un contract de consultanţă fictiv între Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG.

“În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG suma de 15.553.878,86 USD la data de 11 mai 2004 şi suma de 7.233.510,86 USD la data de 30 noiembrie 2004.

În perioadă mai – decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanţă, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd) “, mai spune DNA.

Traseul banilor

Procurorii susţin că persoanele implicate în operaţiunile privind disimularea originii ilicite a banilor au fost Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, ultimul fiind şi beneficiarul final al unei părţi din suma de peste 22 de milioane de dolari.

“Prin contribuţia la înfiinţarea firmelor offshore Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, precum şi la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, inculpaţii au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menţionate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente”, precizează DNA, conform Ziare.com.

Share