home EVENIMENT, POLITICA Cine este Iulian Matache, noul ministru al Transporturilor

Cine este Iulian Matache, noul ministru al Transporturilor

Share

Iulian Matache, noul ministru al Transporturilor, este omul baronului local PSD Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea.

Dacă din punct de vedere profesional focşăneanul Iulian Matache pare a fi poate cel mai bine pregătit dintre mulţi miniştri pe care i-am avut la Transporturi (absolvent al Facultăţii de Drumuri şi Poduri din Bucureşti), când analizezi însă reţeaua de interese din care face parte, te apucă durerea de cap.

Controlul asupra Justiţiei

Ce controlează în Focşani şi în Vrancea Marian Oprişan de atâţia ani, de mai este încă probabil înainte de porţile unei închisori? Simplu: Justiţia locală. Soţia lui Iulian Matache, Daniela Matache, este preşedintele Tribunalului Judeţean Vrancea.

♦ scurtă fişă de carieră Daniela Matache
2006 – septembrie 2012 – preşedintele Judecătoriei Focşani
septembrie 2012 – până la numirea în fruntea TJ Vrancea – preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Judeţean Vrancea
în prezent – preşedintele TJ Vrancea

Dacă Matache ar fi soţul preşedintei tribunalului din alt judeţ, atunci nu ar fi fost, teoretic, nici o problemă. Marea problemă a lui Iulian Matache însă este boss-ul lui, Marian Oprişan.

merită să citeşti asta. În ce ar fi implicată Daniela Matache: Dosarul penal cu miză de la Obştea Tulnici a fost strămutat

Omul de casă al lui Marian Oprişan

Ce funcţii a deţinut Iulian Matache înainte să fie promovat, tot pe filieră oprişănească, secretar de stat în Ministerul Transporturilor? Întâi a fost…

director al Direcţiei Tehnice din Consiliul Judeţean Vrancea, apoi…
şef de compartiment la Direcţia Relaţii Interne și Internaţionale de la Consiliul Judeţean Vrancea, ulterior…
secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, apoi…
secretar de stat şi, în fine, ministru al Transporturilor.

Listarea acestor demnităţi ilustrează fără putinţă de tăgadă faptul că Iulian Matache este unul dintre oamenii de casă ai lui Marian Oprişan.

Sinecuri de stat

În mai anul trecut, Iulian Matache a fost numit reprezentantul statului în CA E.ON Gaz România, unde statul român, prin Ministerul Transporturilor, are o participaţie minoritară, în locul lui Andrei Zaharescu.

Faţă de cât de plop este Andrei Zaharescu în probleme de energetică, absolventul şi masterul în Petrol şi Gaze Matache este pe felie.

Ban la ban trage, chiar dacă indemnizaţia de membru CA de la E.ON nu a fost făcută publică, probabil în numele transparenţei. Tot ca secretar de stat la MT, Iulian Matache a fost numit şi membru în CA Tarom, tot în mai 2014. În această calitate, Matache câştigă lunar un mizilic de 5.300 de lei pe lună, plus o indemnizație de performanță la sfârşit de an.

Ziarul de Vrancea explică faptul că “s-au încălcat grosier prevederile ordonanței de urgență 109/2011, ce prevedea ca membrii CA să fie în general apolitici şi nelegați de instituțiile statului, iar selecția să fie făcută de un expert independent în recrutarea resurselor umane“.

Share