Cică s-a retras Rusia din Siria. Hai să fim serioşi…

Share

Din Rusia, astăzi, Vladimir Putin a ordonat ministrului apărării Serghei Șoigu să înceapă de marţi retragerea forțelor din Siria, pentru că obiectivele trasate ar fi fost îndeplinite, informează RIA Novosti, TASS și AFP.

Este greu de crezut că lucrurile stau astfel şi oricum în acest moment Occidentul stă cu ochii pe sateliţi, să vadă ce se întâmplă în Siria.

Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării și forțelor armate ale Federației Ruse a fost în linii mari îndeplinit și din acest motiv îi ordon ministrului Apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părți a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană

, a declarat Putin, în timpul unei întrevederi cu miniștrii Apărării și Externelor, Serghei Șoigu și Serghei Lavrov.

Este foarte interesant pe unde se va retrage Rusia din Siria. La nord, este Turcia, pe unde nu poate să treacă. Mult mai la est e Iranul, pe unde iar sunt probleme, pentru că de la o vreme Iranul şi-a îmbunătăţit relaţia cu SUA şi a început să vândă petrol la greu. Aşadar, Rusia ar putea să îşi repatrieze forţele militare din Siria doar în convoi militar naval, prin Mediterana, Dardanele, Marea Marmara, Bosfor, apoi spre Crimeea, la Sevastopol, ori la Novorosiisk.

Potrivit președintelui rus, bazele militare ruse din Tartus și de pe aerodromul Hmeymim vor trebui să continue să activeze, conform regimului stabilit.

Ele trebuie să fie apărate în mod ferm dinspre uscat, dinspre mare și din aer

, a spus Putin la întâlnirea cu Lavrov și Șoigu.

Din momentul în care Rusia se retrage spre Marea Neagră, apare o mare problemă pentru Blocul NATO: o concentrare militară rusească în Marea Neagră este o ameninţare majoră pentru Ucraina, Republica Moldova şi România, ca şi pentru Turcia.

Retrăgându-și forțele din Siria, Rusia va continua să livreze arme și tehnică militară guvernului de la Damasc și să-i instruiască pe specialiștii militari sirieni, a anunțat pentru RIA Novosti președintele Comisiei pentru apărare și securitate a Consiliului Federației, Viktor Ozerov.

A apărut teoria conform căreia Rusia nu mai poate, nu mai are bani să finanţeze militar campania siriană. Ar fi bine să fie aşa, dar e puţin probabil ca Putin să-şi fi terminat banii atât de rapid.

Share