China se străduie să spargă reţeaua de intelligence Five Eyes

Share

China face o încercare deliberată de a crea divizii în cadrul alianței de elită „Five Eyes”, de partajare a informațiilor.

Aceasta prin stabilirea unor relații mai strânse cu guvernul de stânga al premierului din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, potrivit unor analişti de la Gatestone Institute.

Alianța Five Eyes, care cuprinde SUA, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă, datează din cel de-al doilea război mondial, când un număr de aliați-cheie au decis să împărtășească informații, în încercarea lor de a învinge Germania nazistă și Japonia, informează Financial Intelligence.

Astăzi, menținerea cooperării de partajare a informațiilor între cele cinci națiuni anglofone este considerată esențială pentru combaterea amenințării reprezentate de statele autocratice, precum Rusia și China comunistă.

Supraviețuirea alianței în forma sa actuală este, însă, amenințată, după ce administrația Jacinda Ardern a anunțat că face din relațiile comerciale îmbunătățite cu Beijingul prioritatea sa, mai degrabă decât să își mențină sprijinul pentru Five Eyes.

Share