home POLITICA CHINA. DREPTURILE OMULUI: Disident mongol torturat

CHINA. DREPTURILE OMULUI: Disident mongol torturat

Share

Un etnic mongol, incarcerat in China pentru separatism si spionaj, sustine ca e torturat sistematic in inchisoare pentru o infractiune pe care nu a comis-o, conform unei scrisori care ii pledeaza cauza in fata autoritatilor chineze, arata Epoch Times.

Hada a fost judecat in spatele usilor inchise in regiunea chineza nordica Mongolia Interioara in anul 1996 si condamnat la 15 ani de inchisoare, pentru separatism si spionaj si pentru sprijinul acordat Aliantei Democrate Mongole Sudice, care cerea mai multe drepturi pentru etnicii mongoli.

Amnesty International il considera pe Hada prizonier al constiintei si a declarat ca se teme pentru binele sau. “Autoritatile inchisorii au folosit constant tortura, pedeapsa corporala brutala si tratamentele rele”, a scris Hada, conform “Southern Mongolian Human Rights Information Centre” (SMHRIC).

“Mi-au indemnat colegii sa ma bata si mi-au confiscat toate lucrurile personale”, i-a spus acesta sotiei sale Xinna, citata de SMHRIC. Hada avea o librarie in limba mongola in Hohhot impreuna cu Xinna.

Teoretic, Mongolia Interioara ar avea un grad mare de autonomie, dar, la fel ca in cazul Tibetului si al provinciei Xinjiang, din vestul indepartat, Beijingul tine sub un control strict regiunea, temandu-se de tensiuni entice la granitele startegice ale tarii.

Share