home POLITICA Charlie Hebdo. Masacru oribil şi neînţelegere a Islamului

Charlie Hebdo. Masacru oribil şi neînţelegere a Islamului

Share
Charlie Hebdo. Masacru oribil şi neînţelegere a Islamului
Şi-au căutat-o cu lumânarea… şi nici măcar nu au creat întotdeauna caricaturi de bună calitate.

Charlie Hebdo a fost atacat ieri de doi sau trei fundamentalişti musulmani, maghrebieni francezi, care i-au ucis pe 10 dintre membrii colegiului redacţional.

“Există lucruri cu care nu se glumeşte şi care nu pot fi subiect de caricatură. Chiar dacă ar fi luminate de nişte poante de bună calitate (şi nu e cazul) şi noi, jurnaliştii, am şti că aceste caricaturi cu Profetul Mahomed îi jignesc pe musulmani, nu ar trebui să acceptăm să publicăm astfel de caricaturi.”

Solidarizare

Într-un mod literalmente oribil, teroriştii au intrat în redacţie, unde avea loc şedinţa de sumar şi au început execuţiile.

Tu eşti X? – întreba un terorist. Jurnalistul confirma şi era împuşcat imediat în cap. Absolut oribil.

În postarea precedentă, am publicat punctul de vedere al MediaSind, organizaţia sindicală reprezentativă din care facem parte şi care se solidarizează cu familiile victimelor acestui atentat. Aşa cum facem şi noi.

Reacţia breslei a fost imediată şi radicală în toaată lumea de tip occidental. Nimeni nu înghite crimele făcute în numele credinţei.

O religie a păcii. O credinţă oarbă, fanatică

Credinţa islamică este una a păcii. Musulmanul este, prin însăşi natura credinţei sale, un pacifist. Am cunoscut câţiva musulmani, sunt oameni minunaţi. Dar credinţa musulmană este oarbă, totală, fără compromisuri, predispusă la fanatisme.

Când acestea se manifestă, se produc astfel de evenimente oribile. Protagoniştii lor, dar şi ideologii aflaţi în spate, sunt blamabili şi trebuie pedepsiţi conform legii.

Suntem incapabili să înţelegem Islamul

Nu numai atât, dar nu suntem capabili nici să îi respectăm specificul, foarte diferit de cel al lumii creştine. Dacă în lumea creştină au existat şi există fanatici care, în numele credinţei lor, ucid, ar trebui să ne aplecăm cu mai multă atenţie asupra fenomenului islamic, istoriei şi naturii fanatismului la musulmani.

Religia musulmană joacă un rol mult mai activ în viaţa societăţilor orientale. Foarte multe state – furnizor de terorism sunt teocraţii musulmane, ca Iranul.

În oraşele din lumea musulmană, dimineaţa şi seara vin cu cântecele muezinilor înălţându-se spre cer. Conform Sharia, femeile sunt obligate să-şi acopere corpul şi faţa, descoperirea lor fiind considerată un păcat.

Radicalismul cu care sunt aplicate în diverse state musulmane aceste reguli diferă, dar esenţa rămâne aceeaşi. Există, desigur, musulmani radicali dispuşi să facă crime pentru respectarea acestor precepte.

Ce să mai vorbim despre publicarea unor caricaturi cu Profetul Mahomed…

Esenţa problemei

Dacă aş vedea o caricatură ironică la adresa lui Iisus Hristos şi aş avea ocazia, probabil că i-aş spune caricaturistului că există lucruri cu care nu se glumeşte şi care nu pot fi subiect de caricatură. În nici un caz nu mi-ar trece prin cap să îi trag un glonte-n cap autorului caricaturii…

Depinde şi contra cui este gluma. caricatura e un gen publicistic complex. De exemplu, dacă Dan Voiculescu ar fi ţintuit pe iniţialele DNA şi fixat în literele acestei instituţii cu stilouri marcate cu steguleţe pe care scrie PRESA, probabil că nu aş mai reacţiona negativ..

Am privit pe Internet cu interes unele dintre caricaturile Profetului Mahomed, publicate în Charlie Hebdo.

Primul aspect demn de constatat este că, asemeni caricaturii publicate de noi în debutul acestei postări, ele nu sunt posesoarele unui umor de cea mai bună calitate.

Profetului Mahomed îi ies, aşa, ochii din cap, fără vreo justificare şi de obicei spune ceva.

Care ar trebui să lumineze cu umor mintea cititorului. Dar nu ne referim numai la caricaturile cu Profetul Mahomed.

Aveţi în dreapta, aici, una care degajă un râs grosolan, de Gasconia Inferioară. Caricaturile comise de Mardale sunt upper class faţă de aceste grosolănii.

Este însă exact principiul pe care funcţionează acest gen de publicaţii. La fel ca, să zicem, de la noi, Urzica ori succesiunea de publicaţii din seria Caţavencu – Kamikaze Stârneşti multe râsete grosiere şi, pentru tipii mai fini, poţi găsi şi ironii mai subtile.

Să încercăm însă să ieşim din paradigma lumii noastre creştine, în care Biserica a ieşit din politică de destul timp şi oricum credinţa are un rol mult mai puţin percutant decât în lumea islamică.

Dar chiar dacă ar fi luminate de nişte poante de bună calitate şi noi, jurnaliştii, am şti că aceste caricaturi cu Profetul Mahomed îi jignesc pe musulmani, ar trebui să acceptăm să publicăm astfel de caricaturi?

Noi credem că nu. Este contraproductiv, inutil şi duce la astfel de evenimente cumplite. Lumea occidentală nu a fost niciodată capabilă să înţeleagă Islamul, aşa cum am mai arătat aici.

Citiţi “Hezbollah”, de Hala Jaber. O carte excepţională. Oamenii aceştia chiar se cred agresaţi de noi şi nu are sens să le dăm radicalilor dintre ei muniţie care să confirme acest lucru.

În concluzie:

Nu chiar despre toate cele se poate glumi pe lumea aceasta. Şi este un moment foarte nepotrivit ca umoriştii lumii creştine să glumească pe seama a ce are mai sfânt lumea musulmană.

Oricât de finuţe, subtile şi intelectuaalizate sunt glumele (şi nu e cazul de faţă). Iar reacţia islamicilor e o crimă oribilă, ce trebuie pedepsită şi ne solidarizăm cu confraţii noştrii, victime şi cu familiile lor.

Share