Cernoshima

Share

Nu, nu cred ca tragedia de la Cernobâl se poate repeta, iar aceasta pentru ca niciodata nu poate fi la fel si in nici un caz nu poate fi ca pe vremea sovieticilor, care au facut niste prostii extraordinare, iar nivelul de securitate era extrem de scazut.

foto: Kerala365

fotoinfo: Centrala nuclear-electrica de la Fukushima, construita pe malul Oceanului Pacific. Probabil ca bosii de la centrala, daca doreau, puteau sa se duca pe digul din fata, printre stabilopozi, sa faca plaja. O dovada de inconstienta.

Daca se va produce, o tragedie de tipul aceleia va avea loc insa intr-o tara ai carei cetateni isi dovedesc, cred eu, pur si simplu inconstienta. Dincolo de proverbiala lor disciplina si organizarea impecabila.

Trec rapid peste faptul ca, din punctul meu de vedere, energia nucleara este o miza la care in timp ar trebui sa renuntam si care este posibil sa mai faca victime anii viitori.

citeste si Harta celor mai mari producători de energie nucleară din lume (Adevarul)

Iar aceasta nu in primul rand din cauza a ceea ce se intampla cu reactorul propriu-zis, ci a mizei extraordinare, cu bataie temporala de secole, existenta la bazinele cu apa intr-o continua racire, unde sunt stocate deseurile radioactive, langa aceste uzine si care vor trebui racite in continuare de-acum incolo secole la rand. Altfel… bum! – bomba murdara.

Ne dorim aceasta? Nu cred. Ce se va intampla cand la o astfel de centrala nucleara va lipsi agentul de racire pana cand deseurile vor ajunge la temperatura de explozie? Nu vreau sa ma gandesc, nu vreau sa stiu.

O astfel de bomba murdara avem noi aici, in apropiere de Bucuresti, la Cernavoda. A o cultiva, in numele securitatii echipamentelor si altor prostii de genul acesta, a-i face mai-mai, ba a ne mai si gandi sa mai facem inca nu-stiu-cate reactoare – asta mi se pare o dovada de inconstienta.

Sa revenim insa la inconstienta japonezilor. Au avut doua tragedii, in 1946, la Hiroshima si la Nagasaki. Am impresia ca nu au inteles nimic. Da, o uzina nucleara nu e o bomba nucleara, dar inteligentul care facea mishtok zilele trecute de cei speriati de uzinele nucleare cred ca acum ar trebui sa se ascunda in tufele din dosul curtii sale, pentru ca lucrurile capata o turnura tragica in Japonia, cu uzina asta nucleara care nu e o bomba nucleara deloc.

Japonezii deci nu au priceput nimic. Mai mult, de curand dadeam un fotoinfo cu link la un articol din anul 2009, despre niste japonezi inconstienti din aceeasi Prefectura Fukushima, care isi doreau ca langa orasul lor sa se depoziteze deseuri nucleare.

Dar japonezii nu au priceput nimic si cand oamenii lor de stiinta au facut ani in sir studii de caz despre ce s-ar intampla in cazul unui tsunami. Se prefigura si aceasta posibilitate: o tragedie nucleara din cauza unui tsunami. Una care se produce acum.

Politicienii japonezi au facut-o pe prostii si i-au lasat pe investitori sa puna centrale nucleare pe malul oceanului. Idee este buna intr-un fel, pentru ca apa oceanului este o sursa inepuizabila de agent de racire, pe cand noi, pe Borcea, nu mai putem sa punem o a treia centrala nucleara, ca se ridica prea mult temperatura apei Dunarii, la iesirea din centrala si vara mor pestii, ca oxigenul devine solubil.

Politicienii japonezi au ignorat toate avertismentele oamenilor de stiinta. Acum trag ponoasele si vin la briefinguri imbracati in combinezoane albastre de lucru, ca sa arate ce muncitori sunt ei. Realitatea e ca pe insulele acestea, in nord-vestul Cercului de foc al Pacificului, nu aveau ce cauta centrale nucleare.

Intrebarea care se pune este: vom invata oare noi, romanii si in general noi, europenii, ceva din aceasta Cernoshima?

Citeşte şi
Piaţa de media valorează aproape 514 milioane de euro

Piaţa de media din România va creşte, în acest an, cu 5,5%, comparativ cu anul

Ameninţări asupra presei. Poliţia Constanţa cere dezvăluirea sursei!

Poliţia Constanța a solicitat unei publicații locale să dezvăluie identitatea unei surse, care le-a trimis

MediaSind atrage atenția Guvernului că angajaţii din cultură şi mass-media nu sunt salariați de mâna a doua

Federaţia FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media, conform sentinţei TMB

Ben Oni Ardelean, din aripa PNL/USL, a sărit la gâtul jurnaliştilor

Deputatul PNL Ben-Oni Ardelean i-a făcut nesimțiți si tupeiști pe jurnaliștii care au vrut să

Jurnalişti ucişi anul acesta, mai mulţi decât în anul 2017

După trei ani de scădere, numărul violenţelor împotriva jurnaliştilor a crescut din nou în 2018.

Mălin Bot, ca şi toată familia acestuia, are toate conturile blocate

Primăria liberalului Nicolae Robu a blocat toate conturile jurnalistului civic Mălin Bot şi ale membrilor

Cozmin Guşă îi cere lui Rareş Bogdan să-şi ceară scuze ca să intre pe post

Patronul postului Realitatea TV, Cozmin Gușă, a declarat că Rareș Bogdan, realizatorul emisiunii ”Jocuri de

PSD mituieşte iar presa cu bani de la ministere, ca acum 15 ani

Corina Crețu și-a acuzat pe Facebook propriul partid, PSD, că direcționează către presă ”sume incredibile”

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) îşi informează afiliaţii despre ce s-a întâmplat în România

FIJ (Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor) a reacţionat dur la agresarea şi baterea jurnaliştilor în timpul

Micky Şpagă iese la rampă împotriva televiziunilor (Stenograme PSD)

Apare în arenă politicianul frenetic Şerban Mihăilescu a.k.a. Micky Şpagă. Aceasta este o nouă stenogramă

Share