Ce urmează după căderea Cabinetului MRU?

Share

Moţiunea Opoziţiei a trecut cu 235 de voturi şi prin urmare Executivul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a căzut. În acest moment, preşedintele este aşteptat să desemneze un politician să înceapă negocierile pentru formarea unui alt cabinet. Practic, toată lumea se aşteaptă ca persoana să fie Victor Ponta.

presentationpictures

Efectele acţiunii USL asupra situaţiei ţării, la cinci minute după ce moţiunea Opoziţiei a trecut, sunt mai puternice şi prevalează în faţa efectului discursului otrăvit al preşedintelui PSD Victor Ponta, la 30 de secunde după ce moţiunea a trecut, care nu a făcut menţiuni clare la noul program de guvernare sau la componenţa cabinetului, aşa cum promisese cu o zi în urmă.

După căderea Guvernului, FMI a întrerupt negocierile cu România, dar continuă discuţiile tehnice, a anunţat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Moody’s a reacţionat de asemenea, atrăgând atenţia că perspectivele ratingului României includ incertitudinile anului electoral.

Pe de altă parte, astăzi, după căderea executivului condus de MRU, avem un maxim istoric euro-leu. Moneda europeană a ajuns la 4,4010, apoi BNR a intervenit agresiv pe piaţă şi a întors cursul la 4,3900. La sfârşitul zilei de tranzacţionare, cursul ajunsese la 4,3747.

Deci în acest moment România este iarăşi guvernată prin măsuri monetare luate de BNR, ca în vremurile bune din deceniul nouă al secolului trecut, când FSN, apoi FDSN, apoi PDSR, inclusiv după ce nu se mai afla la guvernare, făcea ravagii prin România.

Ce urmează

Trebuie să înţelegem că diferenţa fundamentală dintre coaliţia aflată până azi la guvernare şi Opoziţia care acum probabil va negocia formarea unui nou cabinet este că PDL şi aliaţii lor au trecut deja cu bine România printr-un puseu teribil de criză, iar istoricul acţiunilor USL încă dinainte de începerea crizei, din debutul anului 2007, este marcat de încercările continue ale acestor politicieni veroşi în a trimite România într-o criză cât mai puternică.

Trecem peste faptul că este total ilogic să pui sub semnul întrebării, prin moţiune de cenzură, competenţa unui executiv care a avut la dispoziţie să guverneze puţin peste o lună.

Important este că acum va urma o perioadă neagră pentru România, dacă USL ajunge la Putere. În pofida piedicilor pe care le va pune Traian Băsescu. Prevăd că în continuare sunt posibile următoarele variante de evoluţie:

Varianta I: Pomană, apoi cultura urii

USL va mări rapid salariile bugetarilor şi pensiile, cu accent pe salariile şi pensiile clientelei politice proprii, indiferent dacă există un previzionat că România poate face aceste plăţi până la localele din această vară, legislativele din toamnă sau până la sfârşitul anului.

Rezultatul va fi că în scurt timp vor începe să dispară banii bugetului şi unele categorii sociale racordate la buget vor avea probleme în a primii salariile sau pensiile.

În acest timp, România va fi downgradată de către agenţiile de rating şi vom ajunge în mai scurt timp decât credem pe lista pe care se află Italia, Spania, Portugalia sau Ungaria.

Atunci, reprezentanţii USL vor spune că de vină sunt cabinetele PDL, care au dus ţara la dezastrul pe care l-a găsit coaliţia USL când a venit la putere. De asemenea, vor spune că de nu ştiu cât timp luptă cu Traian Băsescu ca să implementeze programul de reforme.

USL va chema la procese pentru subminarea economiei naţionale, intentate foştilor responsabili. Modelul ucrainean este mai aproape de România decât ne imaginăm, în condiţiile în care UE se află într-o stare avansată de disoluţie instituţională.

Varianta II: Cultura urii, fără pomană. Asmuţirea populaţiei

Prima variantă a fost versiunea rafinată şi subtilă a desfăşurării evenimentelor. A doua variantă (forţa brută în sprijinul luării complete a puterii) este mai brutală şi directă.

După ce vor lua în primire ministerele, responsabilii USL vor clama ce dezastru găsiră la ministere, vor glosa despre vistieria goală a statului şi vor anunţa că nu pot face nici una dintre majorările promise.

Practic, vor instiga direct populaţia să urască sincer PDL, mizând pe un vot negativ al acesteia, la locale dar mai ales la legislative. Aceasta însă ar putea fi o armă cu două tăişuri.

Avantajele PDL acum

În ambele variante de lucru la care ne-am referit mai sus PDL are cam aceleaşi avantaje politice, de care nu ar fi beneficiat dacă rămânea la putere. Liderii democrat-liberali pot acum să critice în voie acţiunea politică a USL şi să tragă foloase politice directe din aceasta.

Varianta I prezentată mai sus duce la beneficii politice mai mici pentru PDL decât varianta II, din acest punct de vedere, pentru că în general în politică, atunci când alegi metode mai dure, de forţă, îţi erodezi capitalul politic mai repede.

Este posibil ca păţania aceasta să fie, doar aparent paradoxal, în avantajul PDL, în perspectiva legislativelor, decât dacă rămânea la putere.

Democrat-liberalii trebuie să profite politic din plin în perioada următoare, până la legislative, de recrudescenţa politicii guvernamentale reacţionare, antireformă, ce va urma.

Fiecare intervenţie politică asupra procurorilor, pe care o va face vreun potentat USL, va trebui să fie speculată politic la maximum de către fosta putere.

Important acum este ca România să poată eventual ca, după o curbă negativă până la sfârşitul anului (pe care Măreaţa Uniunea Sovietică vecină şi-o doreşte din tot sufletul), România să revină pe creştere.

Share