home EVENIMENT, POLITICA Ce se pregăteşte să facă din nou Vladimir Putin?

Ce se pregăteşte să facă din nou Vladimir Putin?

Share

În urmă cu puţin timp, la începerea Olimpiadei de la Rio, atrăgeam atenţia asupra obiceiului lui Putin de a începe agresiuni militare în silly season, când lumea e mai relaxată.

[vc_row][vc_column][vc_column_text] [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]

Se pare că nu m-am înşelat, din păcate. Şi se pare că Putin vizează Ucraina. Miercuri, 10 august, Rusia anunţa că ar fi dejucat o incursiune armată a Ucrainei în Crimeea. Ar fi fost vorba despre “două tentative armate ale Ucrainei de a introduce sabotori în Crimeea” și destructurarea unei reţele “de spionaj ucrainene pe teritoriul peninsulei“, conform Reuters.

FSB a acuzat forțele speciale ucrainene că au planificat comiterea unor atacuri teroriste în Crimeea care vizau elemente cruciale de infrastructură și a anunțat că un angajat FSB și un soldat rus au fost uciși în confruntări cu forțele ucrainene.

FSB a precizat că tentativa de incursiune ar fi avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. “Scopul acestei activități subversive și a actelor teroriste a fost destabilizarea situației socio-politice în regiune înainte de pregătirea și organizarea alegerilor“, au afirmat serviciile secrete ruse.

Deci, presupunând că într-adevăr aşa este: ocupi teritoriul unui stat suveran, folosind pentru asta omuleţi verzi şi tot tacâmul tipic războiului asimetric, pe care de acum îl cunoaşte toată lumea, iar când acesta încearcă să îl ocupe, firesc, din nou, legitim, tu acuzi statul respectiv de acte teroriste şi “destabilizarea situaţiei socio-politice din regiune“…

Noi însă suspectăm că nu au existat nici un fel de acţiuni subversive ale Ucrainei în Crimeea, iar dacă ele au existat sunt doar câteva dintr-o lungă serie, despre care Rusia nu a scos o vorbuliţă până acum, iar acum o face pentru a avea pretextul unui nou atac asimetric.

Zis şi făcut. Putin nu stă şi anunţă ieri că a instalat un sistem avansat de apărare antiaeriană şi antirachetă în Crimeea, numit S-400. S-400 este un sistem de apărare antiaeriană și antirachetă ultramodern, cu o rază de 400 kilometri. În afara celor instalate pe teritoriul său, Rusia a mai desfășurat sisteme S-400 în special la baza sa aeriană de la Hmeimim din Siria.

Sisteme S-400 ar urma să fie desfășurate la principalele baze navale ale marinei ruse din Extremul Orient, la Vladivostok și la Viliucinsk, în Kamceatka. Aşadar, se vede bine că de fapt Putin se prevalează de un aşa-zis act de sabotaj şi în realitate continuă să se înarmeze, devenind tot mai agresiv militar pe multiple areale geografice şi subminând toate statele-ţintă din lume pe care le consideră duşmane.

Un presupus sabotor ucrainean a acuzat, potrivit unei televiziuni ruse, serviciul secret al ministerului ucrainean al Apărării. Autorităţile ruse susţin că el ar fi fost liderul sabotorilor. Probe solide, ceva, avem? “Din ceea ce știu, această operațiune a fost planificată de Organul Central de Spionaj al Ministerului Apărării al Ucrainei“, a spus Evgheni Panov, presupusul lider al grupului, în timpul unui interogatoriu, din care imagini au fost difuzate de canalul REN TV.

Ucraina nu încearcă să cucerească sau să recupereze prin forță teritoriul său și nu o va face“, a asigurat Iuri Tandit, un consilier al șefului SBU, pentru agenția Interfax-Ucraina, relatează AFP.

Acum, Rusia a trimis la graniţele cu Crimeea trupe mai bine echipate şi unităţi de asalt aerian. Ce înseamnă asta? Simplu: Putin vrea să controleze platoul continental ucrainean din jurul peninsulei Crimeea, care este, administrativ, Oblastul Cherson. Deocamdată, legătura dintre peninsula Crimeea şi orice cale de susţinere cu logistică militară rusă este prin nordul Mării Negre, prin strâmtoarea Cherci.

Acum, Putin vrea să facă legătura şi prin Armiansk şi Henichevsk, pe uscat. Cu certitudine, în acest caz doreşte să izoleze regiunea Mariopolului, la Marea Azov, la Golful Tahanrozka, puternic fortificată contra Rusiei, guvernată de fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. Dacă nu cumva Putin se gândeşte să o cucerească întâi pe aceasta şi apoi să atace Oblastul Cherson.

Serviciul de securitate ucrainean SBU a stabilit, începând de vineri, noi grade de alertă teroristă pentru toate regiunile țării, informează ministerul român al Afacerilor Externe. Nivelul roșu (amenințare reală) a fost stabilit pentru regiunile Donețk, Lugansk și Peninsula Crimeea; galben (amenințare probabilă, se stabilește la existența unei informații sigure / confirmate de pregătire a unor acte teroriste) — pentru regiunile Zaporijie, Nikolaev, Odesa, Sumî, Harkov, Cherson, Cernigov; albastru (amenințare potențială, se stabilește la existența unei informații, care necesită confirmarea, cu privire la pregătirea unor acte teroriste) — regiunile Dnepropetrovsk, Transcarpatia, Râvne, Hmelnițk, Cerkasî, Cernigov, Kiev (orașul și regiunea); gri (amenințare posibilă, se stabilește în cazul existenței unor factori/ condiții care ar putea conduce la acte teroriste) — pentru regiunile Vinița, Volîni, Jitomir, Ivano-Frankivsk, Kirovograd, Lvov, Poltava, Ternopil.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat joi că a dat instrucțiuni tuturor unităților armatei aflate în apropierea Crimeii și a regiunii Donbas (în estul Ucrainei) să fie în stare de alertă maximă de luptă.

Statele Unite și-au exprimat joi îngrijorarea față de creșterea tensiunilor între Rusia și Ucraina, la linia de demarcație a Crimeii, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Elisabeth Trudeau, citată de AFP. Ea a transmis un apel către ambele părți să evite orice escaladare. “Crimeea aparține Ucrainei și este recunoscută ca atare de comunitatea internațională“, a reafirmat ea.

Share