home POLITICA Ce ar spune preşedintele Ponta. Cum ar reacţiona Băsescu

Ce ar spune preşedintele Ponta. Cum ar reacţiona Băsescu

Share

Ce ar spune preşedintele Ponta. Cum ar reacţiona Băsescu

Bună ziua. Afară sunt 13 grade şi vremea în curs de încălzire. Vă prezentăm ştirile de la ora 17.00. Contrele Ponta – Băsescu continuă. Preşedintele Victor Ponta a făcut astăzi declaraţii de presă despre reţinerea şi arestarea preventivă a cumnatului său, Iulian Herţanu:

Procurorii guantanamişti terorizează românii. Cumnatul meu este victima lor. Cine este în spatele lor? Traian Băsescu!

Fostul preşedinte a reacţionat imediat:

Domnul preşedinte Victor Viorel Ponta trebuie să priceapă că procurorii sunt independenţi şi trebuie lăsaţi să acţioneze liber, fără intervenţia politicului.

Preşedintele Ponta a răspuns două ore mai târziu, într-o intervenţie telefonică la România TV, postul prim-ministrului Sebastian Ghiţă:

Văd nişte efecte ale noului Cod Penal şi nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive. În timpul mandatului meu de premier, procurorii treceau la dosar şi elementele favorabile celui acuzat. Sincer, vă spun: mi-e silă!

Un om căruia i-a pus cătuşele procurorul în urma unui denunţ şi care urmează să fie dus a doua zi la ÎCCJ pentru arestare este primit cu un cortegiu de presă.

Imediat, pe B1 TV, principala staţie tv de opoziţie, cu foarte multe amenzi primite în ultimul timp de la CNA, fostul preşedinte Băsescu a reacţionat, în emisiunea Sorinei Matei, “Ultimul Cuvânt”:

Declaraţia lui Ponta este un atentat de neiertat la independenţa Justiţiei. CSM trebuie să sesizeze Inspecţia Judiciară.

Procurorii DNA nu sunt funcţionarii dumnealui, să le dea ordine preşedintele ce să facă în dosarul cumnatului său.

Între timp, Victor Ponta a plecat de la Guvern, a şters elegant sediul România TV şi a intrat în emisie la Antena 3. Preşedintele Coca-Cola a declarat:

Un alt element de presiune: un om care a fost arestat are pe capul lui procurorul de caz, SRI, Curtea de Conturi, presă. Denunţul a dobândit aproape o valoare de probă. Eu nu am luptat pentru acest tip de justiţie. Procurorii băsişti terorizează românii, domnilor!

Discuţia aceasta a mai durat mult timp, până la orele tărzii ale nopţii. Fostul preşedinte Traian Băsescu a dat declaraţii la intrarea în restaurant, la ieşire, într-o emisiune de televiziune unde a fost invitat, apoi a mai avut două intervenţii telefonice, toate în favoarea procurorilor, a căror independenţă a apărat-o cu consecvenţă, aşa cum ne aşteptam.

Preşedintele Victor Ponta a avut un parcurs analog, intrând în direct pe trei televiziuni, dând declaraţii la intrarea şi la ieşirea dintr-un bar de fiţe din cartierul de fiţe Băneasa şi a fost invitat în două emisiuni de televiziune, criticând dictatura procurorilor băsişti.

Remarcăm declaraţia emblematică a lui Victor Ponta, pentru al său punct de vedere tipic:

Arestările în vederea obţinerii mărturisirii încalcă orice normă a drepturilor omului şi dreptul la demnitate. Astfel de abordări nu vor face decât rău justiţiei, pentru că se va decredibiliza în timp.

Dar cel mai important este că omul reacţionează după cum i se umflă sau i se dezumflă capul, în funcţie de demnitatea pe care o ocupă şi care-i umple creierul.

Iar atunci când nu mai ocupă nici o demnitate cu unii oameni se petrece un fapt ciudat: capul rămâne în interior gol. Vid. Nimic nu mai este acolo. Liliecii trebuie că sunt singurii ce se pot orienta prin întunericul nimicniciei de acolo.

Bună seara. Afară sunt 13 grade, iar vremea este în curs de răcire.

Share