home POLITICA Ce a uitat sa nu uite sa uite Tokes Laszlo

Ce a uitat sa nu uite sa uite Tokes Laszlo

Share
~Liderul gruparii extremist-separatiste a minoritatii maghiare din Romania, Tokes Laszlo, a tinut un discurs, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, la Hotel Kempinski din Budapesta. Ii respect prea mult pe maghiari, printre care am trait verile, vacantele, la bunica, la Turda, ca sa nu fac cateva corectari necesare la cele spuse de dl. Tokes. Voi cita cu caractere cursive cateva fragmente din discursul liderului maghiar si voi face cateva mici comentarii~

Bunăvoinţa şi solidaritatea noastră necondiţionată însă nu poate să dea uitării că sărbătoarea lor pentru noi înseamnă o zi de doliu – acum 90 de ani făurirea României Mari s-a înfăptuit prin dezmembrarea tragică a ţării noastre maghiare.

Asemeni, si noi, romanii, am putea spune ca, pana la 1 decembrie 1918, Romania a fost tragic dezmembrata, prin grija onoratului Imperiu Austro-Ungar, din care actuala Republica Ungara a facut parte timp de secole, in timp ce romanii din Transilvania, la ei in tara, iobageau.

Si, apropos, pentru ca tot nu veni vorba: au trecut 92 de ani de atunci, nu 90.

FOTO: Blog Noua Dreapta – Europarlamentarul Tokes cheama ungurii la lupta, dupa modelul Kosovo

Dincolo de acest reflex in oglinda al realitatii, care este un simplu joc intelectual cinic, pe care m-am obisnuit sa-l observ cum se produce ritmic la televizor, pe diferite canale, excavat din excavatiile mentale a diferiti sfertodocti care au luat cu greu nota de trecere la istorie, lucru stau putin altfel.

Laszlo Tokes: Urmările Tratatului de la Trianon trebuie remediate (Soim Press)

Voi explica anume cum stau lucrurile (realitate istorica, nu mit despre Trianon, construit de extremistii maghiari in aproape un secol, de au ajuns sa creada in el prea multi maghiari) dupa ce voi adauga ca mai exista inca un reflex toxic de gandire.

Acesta este prezent cu osebire pe posturile de televiziune Realitatea TV si Antena 3, ceea ce ma duce cu gandul la un branci discret dat de oficine ruse pentru deznationalizarea noastra mai lesnicioasa dinspre vest, dinspre Budapesta.

Paralela complet gresita care se face este intre tendintele legitime, bazate pe realitati istorice, de realipire a Basarabiei (care a fost intotdeauna romaneasca) la Romania, cu tendintele nelegitime de realipire a Transilvaniei la Ungaria, incepand cu judetele din inima acestei regiuni romanesti istorice, Har-Cov-Mu.

Am scris o analiza complexa pe acest subiect pe un alt site. Mi s-a atras atentia, de catre administratorul website-ului, ca grupul de cuvinte “stat national unitar” este caduc si mai este folosit in UE doar de catre Romania. Mi se vorbea, in acel mesaj, de Europa regiunilor samd.

Tocmai din această cauză considerăm regretabil faptul că România liberă, concepută în flăcările Revoluţiei de la Timişoara, sub semnul naţionalismului statului naţional a ales ca zi naţională o dată a cărei bucurie noi, maghiarii din Transilvania, nu o putem împărtăşi cu fraţii noştri majoritari: românii.

Maghiarimea din Ardeal a fost ruptă de patria ei prin decizia nedreaptă a puterilor învingătoare din Primul Război Mondial, împotriva voinţei acesteia.

Intre timp, realitatea europeana s-a schimbat dramatic, iar UE sta sa se rupa, din cauza crizei, care sparge in bucati zona euro. Moneda euro, care tinea UE laolalta, nu se simte deloc bine si nu-i vad deloc viitorul.

Maghiarii (in primul rand ultranationalistii cu aspiratii revizioniste direct pana la Tratatul Trianon) nu numai ca urasc din tot sufletul UE, dar, atunci cand imping lucrurile spre autonomia teritoriala a Har-Cov-Mu, o fac cu buna stiinta, constienti ca UE nu va dura la infinit, iar la momentul potrivit se vor putea manifesta plenar.

Se putea abţine László Tőkés să nu delireze iar ?! (Prioritate de dreapta)

Corectarea şi despăgubirea deciziei de la Trianon a început, însă, deja în cadrul comunităţii popoarelor din Europa unită, care doboară frontierele. Din această cauză privim hotarele româno-maghiare ca pe o realitate existentă şi construim punţile peste ele, pe cale paşnică.

Ceea ce nu inteleg dl. Tokes Laszlo si cei ca el este ca nu iti poti costuma aspiratiile de cucerire a unor teritorii straine, in care prin secole ai plantat conationali de-ai tai, in aspiratii de intregire a patriei muma, fara ca istoria sa nu se razbune candva pe tine.

Este o logica naturala: la actiune apare intotdeauna o reactiune.

Share