home ECONOMIE Ce a reuşit Ponta cu ameninţări la adresa retailerilor

Ce a reuşit Ponta cu ameninţări la adresa retailerilor

Share

Ce a reuşit Ponta cu ameninţări la adresa retailerilor

Victor Ponta va obţine contrariul cu ameninţări la adresa marilor retaileri cu mărirea taxelor, nu rezultatul pe care l-a scontat, pentru că nimeni nu câştigă astfel o dispută cu transnaţionalele.

Ponta a deschis Cutia Pandorei atunci când a reintrodus TVA-ul diferenţiat, 9% la alimente. Sincer, mă mir că retailerii au procedat astfel.

Dacă eram Delhaize, Metro sau Auchan, spuneam aşa:

TVA 9% la alimente? Pfff… noi  vă dăm alimente cu TVA 0%! Reduceri masive cu 24% de 1 Mai! Preţurile cad în vara aceasta!

Vă daţi seama cu creşteau vânzările de produse alimentare ale retailerului care-şi făcea reclamă astfel? Câştiga piaţa celorlalţi de se plcitisea, ba îi făcea şi pe ceilalţi să reacţioneze asemănător.

Deci, reacţia retailerilor este blamabilă. Da, dincolo de prima greşeală a lui Ponta, că a introdus TVA diferenţiat, deschizând Cutia Pandorei, el nu trebuia niciodată să ameninţe retailerii cu măriri drastice de taxe.

În primul rând, aceste suprataxări punitive se vor duce în preţ, iar preţul la raft va fi suportat probabil tot de către consumatorul final, nu de către retaileri.

În al doilea rând, dacă vor exista retaileri care vor avea scăderi de vânzări din cauza acestor taxe, finalmente este pentru ei şi alternativa să plece din România.

Ne dorim asta? Noi nu. Poate Ponta, care este probabil omul ruşilor şi vrea ca România să se ducă la vale.

Dacă Guvernul voia să determine micşorarea preţurilor alimentelor, trebuia să folosească metode mult mai subtile, de inginerie economică. Ceva-ceva începuse să facă Emil Boc.

Era previzibil că după introducerea TVA de 9% la alimente vor apărea tot felul de efecte perverse. Nu există nici o lege în România care să impună unui agent economic să scadă preţul fiecărui produs alimentar pe care-l comercializează cu 15% după scăderea aceasta de TVA.

A, dacă unul sau altul dintre comercianţi face ilegalităţi, să vină procurorii să-l lege. Dar să te comporţi ca o femeie isterică atunci când eşti premier, pentru că brusc ţi-ai dat seama că, nemazilindu-te, şeful statului te-a lăsat să te reîncarci, este penibil.

Citeşte şi
Bazându-se pe memoria scurtă a electoratului propriu, PSD minte din nou, după exact acelaşi şablon
Liviu Dragnea a renunţat la introducerea TVA 0 la vânzarea de locuinţe sociale. Încă o
E bine şi că avem un preşedinte, Iohannis, care, după tace mult, mirosind a concupiscenţă
Piaţa comenzilor de mâncare online din România este ajutată substanţial de reducerea TVA la alimente
Cabinetul P2 mai bine ar uita colectarea de venituri prin lupta contra evaziunii. Nu suntem
"Din păcate, România nu are un cazier foarte bun privind presa în libertate şi drepturile
TVR a inceput o procedură de achiziţionare de servicii de recuperare a creanţelor la taxa
~focoase de racheta furluate~declinul lactatelor~leul e mai prospat decat forintul~ce risca ATE, Volksbank si Banpost~Egiptul,
Cel mai probabil guvernanţiii s-au grăbit cu ieşirea din recesiune. Un cuvânt mai corect acum
~PNL, partid din stanga~coreenii vor sa nuclearizeze~in barlogul lui Ratko Mladici~Ilefor in insolventa~alimentele se vor
Share