home CORUPTIE, POLITICA CCR permite dezincriminarea faptelor de corupţie

CCR permite dezincriminarea faptelor de corupţie

Share

Curtea Constituțională consideră că este total îndreptățită legea inițiată de parlamentarii Puterii, prin care nu sunt considerate fapte de corupție cele care sunt săvârșite în scopul obținerii pentru altcineva de bani, bunuri sau foloase. De asemenea, nu pot fi considerate acte de corupție cele care aduc alte foloase decât cele materiale.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu o majoritate de 5 la 4, sesizarea opoziției privind legea 78/2000, în sensul dezincriminării faptelor de corupţie în cazul în care acestea sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale.

Pe 2 mai, grupurile deputaţilor PNL şi USR au depus o sesizare la CCR cu privire la modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Partidele de Opoziţie motivează, în obiecţia de neconstituţionalitate cu privire la modificarea art. 12 din Legea nr. 78/2000, că actul normativ încalcă Legea fundamentală, prin prevederile care dezincriminează „faptele prevăzute în cuprinsul lit. a) şi b) ale art. 12 în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale”.

„Constatăm că, în procedura de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie (PLx nr.340/2018), ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.584/25.09.2018, Parlamentul României a ignorat considerente cu caracter general din decizia precitată, fapt care afectează, din perspectivă constituţională, conţinutul articolului unic în forma adoptată după reexaminare”, arată sesizarea PNL şi USR transmisă, MEDIAFAX, printr-un comunicat de presă.

Citeşte şi
PSD comite o nouă mizerie indescriptibilă, care întinează memoria luptătorilor anticomunişti care au murit în
OUG 13 revine pe filieră parlamentară. PSD intenţionează să graţieze faptele de corupţie. Este esenţa
Victor Ponta a fost trimis în judecată azi de către procurorii DNA pentru fals în
CCR a decis cu unanimitate de voturi că prevederea legală care îi permite președintelui României
USR a depus luni la Curtea Constituțională două solicitări de invalidare a numirilor lui Cristian
Secția pentru Judecători a CSM a luat act de cererea de pensionare a judecătorului Crisitian
Uneori, lumea evoluează în cicluri, alteori nu. 20 mai 1990 a fost o zi neagră.
Judecătorul Deliorga de la Constanţa a fost validat de Camera Deputaţilor pentru funcţia de judecător
Cristina Tarcea, şefa Curţii Supreme, a mărturisit ieri că a avut o discuţie pe întuneric
Fostul membru CSM, Adrian Toni Neacşu, arată, printr-un mesaj pe Facebook, că refuzul preşedintelui de
Share