home CORUPTIE, POLITICA CCR permite dezincriminarea faptelor de corupţie

CCR permite dezincriminarea faptelor de corupţie

Share

Curtea Constituțională consideră că este total îndreptățită legea inițiată de parlamentarii Puterii, prin care nu sunt considerate fapte de corupție cele care sunt săvârșite în scopul obținerii pentru altcineva de bani, bunuri sau foloase. De asemenea, nu pot fi considerate acte de corupție cele care aduc alte foloase decât cele materiale.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu o majoritate de 5 la 4, sesizarea opoziției privind legea 78/2000, în sensul dezincriminării faptelor de corupţie în cazul în care acestea sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale.

Pe 2 mai, grupurile deputaţilor PNL şi USR au depus o sesizare la CCR cu privire la modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Partidele de Opoziţie motivează, în obiecţia de neconstituţionalitate cu privire la modificarea art. 12 din Legea nr. 78/2000, că actul normativ încalcă Legea fundamentală, prin prevederile care dezincriminează „faptele prevăzute în cuprinsul lit. a) şi b) ale art. 12 în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum şi în cazul în care faptele sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine de alte foloase decât cele materiale”.

„Constatăm că, în procedura de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie (PLx nr.340/2018), ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr.584/25.09.2018, Parlamentul României a ignorat considerente cu caracter general din decizia precitată, fapt care afectează, din perspectivă constituţională, conţinutul articolului unic în forma adoptată după reexaminare”, arată sesizarea PNL şi USR transmisă, MEDIAFAX, printr-un comunicat de presă.

Citeşte şi
La Olt, războiul din PSD s-a declanșat imediat după europarlamentarele din 26 mai. El a
Şapte membri CSM cer sesizarea Curţii Constituţionale, după înregistrările cu Viorica Dăncilă, în care vorbește
CCR a întors decizia Biroului Electoral Central (BEC) şi a validat, surprinzător, candidatura lui Viorel
Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit data de 18 septembrie ca termen de dezbatere
Simona Maya Teodoroiu, fosta judecatoare CCR, a fost numita de premierul Viorica Dancila in functia
Deputatul PSD Eugen Nicolicea anunta ca refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerile de
Curtea Constituțională a respins în integralitate, pe motive extrinseci, modificările aduse de PSD, ALDE și
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea
Deputatul PSD Florin Iordache este pe culmile fericirii dupa ce CCR a decis ca interzicerea
CCR a decis că voinţa poporului român este neconstituţională. Un grup de răufăcători a populat
Share