home CORUPTIE, EVENIMENT, POLITICA CCR nu dezincriminează abuzul în serviciu

CCR nu dezincriminează abuzul în serviciu

Share

Curtea Constituţională a României a decis că abuzul în serviciu este parţial neconstituţional, se pare într-o manieră ce avantajează lupta contra corupţiei, dar şi pentru cauzele viitoare. Aşadar, cei ce au ridicat excepţiile de neconstituţionalitate nu şi-au atins scopul.

Curtea consideră că sintagma folosită la abuzul în serviciu, “îndeplinirea în mod defectuos” a atribuţiilor de serviciu, trebuie înlocuită cu “îndeplinirea cu încălcarea legii“.

În ultimele zile, am asistat la un puternic atac mediatic al fostului preşedinte Traian Băsescu pentru a se dezincrimina complet abuzul în serviciu.

Foarte interesant este că astfel Băsescu s-a constituit într-un vector agresiv al intereselor unuia dintre cei ce a reclamat excepţia de neconstituţionalitate, Alina Bica, o apropiată a Elenei Udrea.

Magistraţii au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constat că articolul 13 din legea nr. 79/2000 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Articolul 297 CP prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 menţionează că ”în cazul infracţiunilor cu abuzul în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime’‘.

Aşadar, statul de drept este azi în România o redută care se apără cu colţii şi ghearele, cu mare dificultate, pas cu pas, iar democraţia este un sistem instabil, ameninţat permanent de pericole, care trebuie sesizate de avertizorii societăţii civile. Cazul “abuzul în serviciu neconstituţional” a fost o etapă, să privim planul mare al lucrurilor.

Ironia sorţii, primul anunţ oficial la presă privind decizia CCR a fost făcut de preşedintele interimar Valer Dorneanu, unul dintre oamenii PSD în instituţie.

Citeşte şi
Liviu Alexa a fost instalat ca presedinte al PSD Cluj de Viorica Dancila. In scurt
Viitoarea lege a fondurilor de investiţii alternative va fi un nou început, un restart pentru
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că puterea va da lege sau ordonanță de urgență
O lege pentru aservirea ONG a trecut tacit astăzi prin Senat. Ea urmăreşte atacarea frontală
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis: Curtea Constituţională a încălcat Legea Română şi Constituţia
OUG 13 rămâne mister constituţional, pe care CCR a refuzat să se pronunţe explicit. Curtea
Trei legi vor fi modificate prin ordonanţă de urgenţă, pentru a rezolva problema interceptărilor în
Numele jocului este CONTROL. După Legea Antilegionară şi Legea Defăimării, a urmat Legea Big Brother
"Lasă, că-mi merge şi de data asta. La caterincă!" Comisiile parlamentare
Ca actant geopolitic regional, Federaţia Rusă stă la pândă, aşteptând scăderea puterii UE, pe măsură
Share