home POLITICA CCR dezbate săptămâna viitoare sesizarea Dăncilă vs. Iohannis

CCR dezbate săptămâna viitoare sesizarea Dăncilă vs. Iohannis

Share

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit data de 18 septembrie ca termen de dezbatere a sesizării premierului Viorica Dăncilă.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Este vorba despre cea privind existența unui posibil conflict juridic cu președintele Iohannis, pe tema refuzului şefului statului de numire a miniştrilor interimari.

Miercurea trecută, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pe această temă, susținând că refuzul președintelui de a desemna miniștrii interimari în locul celor plecați odată cu ieșirea ALDE de la guvernare încalcă principiul colaborării loiale între instituțiile statului.

„Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României.

O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns.

Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (…)

Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului.

Românii nu au de ce să asiste la acest spectacol de prost gust pe care îl fac cei cărora le-au dat votul. Fie că realizează sau nu, tot la vot vor fi sancţionaţi pentru toate aceste dovezi de egoism, de inconştienţă şi de lipsă de responsabilitate pentru ţară”, a susţinut Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joia trecută, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că respinge ”în mod categoric” propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă pentru miniștrii interimari.

Șeful statului a explicat că prim-minstrul are obligația să meargă în Parlament pentru a primi un vot de validare a guvernului după ieșirea ALDE din coaliție.

Share