home EVENIMENT, POLITICA CCR a legalizat falsul cataramist în acte, pentru alegeri

CCR a legalizat falsul cataramist în acte, pentru alegeri

Share

CCR a întors decizia Biroului Electoral Central (BEC) şi a validat, surprinzător, candidatura lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Motivul: nu intră în atribuţiile BEC să stabilească dacă cele 200.000 de semnături necesare cadidaturii sunt false.

Surse din BEC acuză CCR că tocmai a legalizat falsul în acte şi explică, pentru Adevărul, modul grosolan în care candidaţii încalcă legea.

Viorel Cataramă a depus 230.341 de semnături, însă BEC i-a respins candiatura la prezidenţiale, pe motiv că 94.170 erau false. Omul de afaceri a sesizat Curtea Constituţională (CCR), care i-a dat dreptate, pe motiv că BEC nu are competenţa să stabilească dacă o semnătură e falsă sau adevărată.

Legea pentru alegerea Preşedintelui României (370/2004), la articolul 29, spune: „BEC verifică îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă prevăzute de prezenta lege pentru candidaturi, înregistrează candidaturile care îndeplinesc aceste condiţii şi respinge înregistrarea candidaturilor care nu îndeplinesc condiţiile legale“.

Sub protecţia anonimatului, unul dintre membrii BEC explică: „Condiţia de formă înseamnă să te prezinţi cu 200.000 de semnături, în timp ce condiţia de fond presupune ca acele semnături să fie valabile.

Noi, la BEC, verificăm pagină cu pagină, astfel încât să vedem dacă există 200.000 de semnături valabile. Prin decizia dată în cazul Cataramă, CCR transformă BEC într-un simplu birou de primire documente.

În al doilea rând, CCR arată că semnăturile de susţinere pentru un candidat sunt total inutile, din moment ce nimeni nu verifică dacă sunt adevărate sau false“.

Tehnici de falsificat semnături

În cazul Cataramă, BEC a numărat că 94.170 de semnături erau smilare, deşi figurau la persoane diferite. BEC oferă, în detaliu, chiar şi poziţiile semnăturilor false pe pagini. În plus, alte 720 de semnături aveau diferite lipsuri: serie şi număr de buletin, adresă sau chiar semnătura în sine – cu toate că datele persoanei erau trecute în tabel.

Cum se falsifică semnături? „Cele mai multe sunt xeroxate, dar le depistăm rapid, pentru că foaia e netedă-netedă pe spate: nu e nicio urmă de pix sau de stilou. E diferenţă vizibilă între foile semnate cu adevărat, unde rămâne urma de pix, şi foile xeroxate, care arată impecabil. În afară de xeroxuri, mai primim şi multe tabele unde figurează persoane diferite, dar semnătura e identică“, susţin sursele citate.

Ce urmează după decizia CCR? „În mod automat, toţi cei care au falsificat semnături vor putea candida. Spre exemplu, şi candidatura lui Miron Cozma a fost invalidată de BEC pentru falsuri grosolane. Dacă a sesizat CCR, va putea candida pentru Cotroceni. Iar la viitoarele alegeri ne vom trezi cu liste falsificate în totalitate. Orice persoană va putea lua peste picior alegerile: va veni cu liste false de semnături cap-coadă, dar va apărea pe buletinul de vot. CCR invită la fals în acte“, susţin sursele citate.

Citeşte şi
Viorel Cataramă a fost informatorul Securităţii comuniste

Viorel Cataramă, candidat la prezidenţiale, a fost informator al Securităţii, iar notele pe care le Read more

Crin? Cataramă? Pralong. Puah.

Un sadic bine intenţionat a luat o cataramă şi a început să bată un crin Read more

Revista presei. Stanculescu vrea in ghips inca 50 de ani

Intrebat dacă adevărul despre Revoluţie va ieşi vreodată la iveală, fostul general a spus că Read more

Adrian Chebuţiu, reţinut de DNA (Emilia Sercan)

Adrian Chebuţiu, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri de afaceri ai lui Bogdan Buzăianu, magnatului Read more

O mare problemă a României… (Teo)

O mare problemă a României de astăzi, în opinia mea, este credibilitatea celor care trimit Read more

Dorneanu: N-am spus că Iohannis nu poate să-l desemneze tot pe Orban!

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a sugerat că președintele Klaus Iohannis l-ar putea desemna din Read more

CCR a declarat constituţional Codul Administrativ. Undă verde la pensiile speciale ale primarilor!

Curtea Constituțională a respins cu majoritate de voturi sesizarea depusă în august anul trecut de Read more

CCR a decis că pensiile pot fi cumulate cu salariul de la stat

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea PSD împotriva interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat, Read more

CCR a respins sesizarea PSD pe asumarea răspunderii pe buget

Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă de liderii celor două Camere ale Parlamentului, privind asumarea Read more

CCR, odios! Tocmai a anulat probele din dosarul lui Valeriu Zgonea!

CCR a admis cu majoritate de voturi o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că Read more

Share