home MASS MEDIA, POLITICA, Rep. MOLDOVA Cazul Vardanean. Argumente – Contraargumente

Cazul Vardanean. Argumente – Contraargumente

Share

Pana acum, in chestiunea din jurul colegului nostru basarabean Ernest Vardanean am facut doua lucruri:

1. am preluat, de-a lungul timpului, postari continand informatii despre tragedia acestui om (pentru ca este realmente o tragedie);

FOTO: Ziare.com – Jurnalistul Ernest Vardanian ar fi recunoscut ca a spionat pentru R.Moldova

2. am facut un apel ca noi, jurnalistii din Romania, sa ne unim si sa facem o forta de berbece mediatic, ca sa ajutam la eliberarea omului (evident ca efectul apelului meu a fost aproape nul, poate si din cauza sarbatorilor).

Acum imi voi prezenta punctul de vedere propriu asupra acestui caz. Mult m-a ajutat (cu toate ca este prea nervos si colorat in limbaj pentru gusturile mele) comentatorul Combatantul92, care a postat urmatorul comentariu:

Da lasati-o Domnilor mai moale.Nu-l mai identificati pe Vardanean prin Ilascu , – sunt lucruri incomparabile !
Ilie Ilascu a avut si are un trecut glorios pina la arestare si condamnare le moarte !!! Era presedintele Frontului Popular din Tiraspol, lupta pentru limba, pentru libertate, pentru Independenta Statului Moldav.In timpul razboiului moldo – rus de la Nistru din anul 1992 fiind mobilizat de Ministerul Securitatii Nationale a preluat comanda unei Unitati militare cu destinatie speciala ,,Bujor” activind in spatele frontului ,nimicind cazacii si fortele ruse …Deci Ilascu este un EROU care sa jertvit pentru TARA , pentru NEAM…
Vardanean are insa un trecut cam odios: a lucrat ca ziarist la OLvia-Pres a MGB – ului separatist,a criticat si terfelit eroii nostri in presa transnistreana , inclusiv Grupul ,,Ilascu”.Pina la arest nu sa jertvit pentru Tara, ba mai mult (daca intradevar era un racolat al SIS-ului) a tradat recunoscind totul.Motivul tradarii pe care nil expun rudele lui e unul banal,- era batut.Da ce Grupul Ilascu nu era batut, dar Ilascu nu a scos o vorba…
A , ca Vardanean trebuie eliberat fiindca este condamnat de o instanta neconstitutionala , fara doar si poate trebue de luat atitudine…Dar de facut erou si comparat cu cei care sau jertvit pentru Tara NU TREBUIE ! Oare nu cumva miza provocarii cu Vardanean este una si mai odioasa , si anume de a minimiza faptele eroice ale Grupului Ilascu ?!

In urma documentarii pe Internet, am ajuns la cateva concluzii, care m-au determinat sa retrag pentru cateva ore postarea-apel, pentru a o echilibra cu prezentarea propriului meu punct de vedere. Am si deselectat optiunea pastrarii apelului ca postare principala, in deschidere de main de website.

Evident, Combatantul92 a inteles ca i-am sters comentariul si a reactionat la fel de nervos, in preluarea mea despre cazul Vardanean in viziunea lui Vitalie Cojocari. I-am replicat in comentarii, unde puteti vedea ce anume i-am scris. Acum imi voi prezenta propriul punct de vedere.

Ernest Vardanean lucra pentru agentia de stiri oficiala a statului-fantoma (al carui nume nu mai doresc sa-l rostesc) cu capitala la Tiraspol. Inteleg ca era externist de agentie. Cam prin primavara, a fost arestat si judecat pentru tradare de tara.

Aici sunt de acord cu colegul Cojocari: care tara, oameni buni? Tara contrabandistilor si mafiotilor pilotati de Kremlin sa faca deranj la granita estica a Uniunii Europene?

Omologii gangsterilor din clanul lui Sergei Bagapsh, presedintele de facto al “buzunarului” separatist Abhazia, folosit de catre rusi ca sa faca deranj la granita nordica a Georgiei? Ori poate cei ai lui Taymuraz Mamsurov? Sa continuu? Nu cred ca e nevoie… Vardanean (au poate Vardanian, ca am inteles ca este armean) trebuie eliberat din labele acestor gangsteri.

Pe de alta parte, el este acuzat de unii ca a colaborat cu SIS inca de la inceputul deceniului trecut, de cand era licean. Aceasta informatie este verosimila. Sunt convins ca SIS are astfel de informatori in peticul de pamant de dincolo de Nistru. Patriotism? Posibil.

Pentru un etnic armean din Basarabia, dintr-o regiune separatista ca aceasta, este foarte verosimil ca patriotismul sa se manifeste astfel: sa furnizeze informatii pentru ceea ce el considera a fi tara sa. Din acest punct de vedere il inteleg.

Sa incercam insa sa pricepem ce este in capul acestui om, prin ce eforturi poate el sa ajunga sa gandeasca la fel ca noi si sa aiba aceeasi scara de valori, pe care educatia romaneasca, in Tecuci, Bucuresti sau Targu Jiu ne-a permis-o si la care numai din acest motiv avem acces. Il inteleg din nou.

Evident ca exista o incompatibilitate ireconciliabila intre conditia, statutul, deontologia jurnalistului si ideea de a furniza informatii unui serviciu secret. Din punctul meu de vedere, cine face acest lucru nu este jurnalist, ci ofiter infiltrat in presa.

Il cunosc pe unul dintre acestia (de altfel, un tip oarecum ciudat si simpatic, care mai si recunoaste ca e ceea ce este) si ma intreb: daca omul acesta nimereste, trimis in Basarabia de catre organul sau de presa, in “Zona Zoster”, unde isi fac de cap cembrocotecii lui Smirnov, iar aia il aresteaza (fereasca Dumnezeu) si il acuza ca e spion si dusman al “poporului”, noi ce facem? Incercam sa-l mai scoatem de acolo, sau ne spunem, conspirativ, in grupuri de cate doi: lasa-l, ma, pe ala, ca e securist, da-l incolo…?

Sa ne intoarcem la Vardanean. Interesant este ca primii care au luat pozitie fata de arestarea acestuia sunt doi jurnalisti basarabeni extrem de seriosi, respectati si credibili. Evident, nu pentru rusofoni. Numele unuia dintre ei spune multe: Petru Bogatu. Este unul dintre cei mai buni analisti politici ai nostri de acolo. Inclin sa cred ca Vardanean merita sa fie crezut ca e om serios si jurnalist.

Ma refer la faptul ca exista informatii credibile ca declaratia sa, in care recunoaste ce grozavii a savarsit contra “Maretei Vetre” transnistrene, este luata dupa ce ar fi fost batut.

Combatantul92 argumenteaza ca si cei din Grupul Ilascu au fost batuti, si totusi nu au spus nimic. De acord, asa e, tot respectul pentru Grupul Ilascu, dar cine suntem noi sa judecam astfel oamenii, sa-i judecam pe cei care nu au rezistat? Stim noi ce inseamna tortura? Inainte sa vorbim astfel, sa ne gandim bine: care dintre noi rezista si cat anume rezista la bataie, ca metoda de tortura? Apoi sa judecam un om aflat intr-o astfel de situatie, daca ne mai da mana.

Nu in ultimul rand, foarte ciudat este ca in Romania, in afara unor jurnalisti, pe site-urile lor personale si de consemnari reci, obiective in presa, nu am vazut altfel de luari de pozitie, lucru care ma irita destul de mult.

Pe ce ne bazam, atunci cand, presupunand, pe baza unor informatii din surse greu credibile, ca un om ar fi facut “pactul cu diavolul”, cand decidem in forul nostru interior ca acesta poate putrezi 15 ani in puscarie?

Nu am vazut nici un ONG, care sa se manifeste si sa ia o pozitie in Cazul Vardanean si nu inteleg: de ce? Sunt lucruri pe care le stiu unii dintre noi? Acestia au niste certitudini? Cum poti avea in acest caz certitudini? Vorbesti la telefon cu Serghei Bagapsh, sa-ti dea celularul lui Igor Smirnov, apoi…

Buna ziua, sunt Jurnalan Ziaricescu de la Strigatul de Targu Frumos al Capitalei. Spuneti-mi, dle Smirnov, Vardanean e intr-adevar omul SIS, ori ne-ati intoxicat?

Iar daca Smirnov, presupunand ca vorbesti cu el (ceea ce e improbabil), iti spune ca da, il crezi? Au poate exista informatii de la SIS pe care nu le cunoastem? Se verifica ele incrucisat din trei surse? Pana le verificam noi, cata bataie cu lemnul de la pat si franghia uda trebuie sa mai manance omul acela?

Cam asa vad eu lucrurile si, cu riscul sa gresesc, sustin in continuare ca este necesar sa ne asociem, ca sa incercam sa-l scapam pe Vardanean din inchisoarea tiraspoleana. Dar asta cu asocierea la ziaristii romani este de ordinul fabulatoriului.

Mai bine te duci in Piata Universitatii in noaptea de Anul Nou si faci poc! la sticla de sampanie. Se aude pana-ntr-o anumita celula de puscarie. La Tiraspol. Ho-ho-ho! Merry Chrismas everybody!

Share