Cauti sa iti cumperi o masina la mana a doua? Asigura-te ca are ABS. De ce?

Share

Sistemul de franare este extrem de important. El este responsabil de siguranta ta si a pasagerilor dar si a celorlalti participanti la trafic.

Cauti sa iti cumperi o masina la mana a doua? Asigura-te ca are ABS. De ce?

Sistemul de franare este extrem de important. El este responsabil de siguranta ta si a pasagerilor dar si a celorlalti participanti la trafic.

ABS-ul este sistemul care previne blocarea rotilor la franare. Masinile mai vechi nu au in dotare un astfel de sistem. Intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui este. Sa fie oare ABS-ul mai mult un moft decat o adevarata necesitate a masinii?

Ce inseamna ABS?

Pe intelesul tuturor el te ajuta sa nu pierzi controlul masinii in timp ce esti fortat sa franezi brusc.

Cum functioneaza ABS-ul?

Inainte sa trecem mai departe la partea tehnica a lucrurilor, hai sa vedem mai intai ce poate cauza pierderea controlului asupra autovehiculului in momentul franarii bruste.

Atunci cand apesi brusc pe pedala de frana si drumul este foarte alunecos masina va derapa pentru ca rotile se vor bloca. Evident de la derapare pana la accident poate fi un pas foarte mic.

ABS-ul vine de la Anti-Lock Braking System. El te ajuta sa pastrezi controlul rotilor atunci cand pui o frana brusca prin evitarea blocarii rotilor. De asemenea, te ajuta sa poti opri masina mai rapid decat te-ai astepta, in cazul in care este nevoie sa pui o frana brusca pentru a evita o coliziune.

Cum ajuta ABS-ul rotile sa nu se blocheze?

Fiecare roata este dotata cu un senzor care masoara viteza de rotatie a rotilor. Aceste informatii sunt comparate intre ele astfel sistemul stie tot timpul cand una din roti se invarte prea tare si poate activa si ESP-ul sau controlul tractiunii dar si atunci cand una din roti este la un prag foarte mic de a se bloca. In acest punct presiunea de pe roata respectiva este ridicata si roata reincepe pentru o scurta perioada de timp sa se reinvarta. Astfel sistemul nu blocheaza niciodata rotile dar masina este toata perioada infranata.

Cum poti afla daca masina are ABS? Simplu. Atunci cand apesi foarte tare pe pedala de frana vei simti o rezistenta ca si cum ceva nu te lasa sa apesi pedala pana la capat. Atunci sistemul previne blocarea rotilor si nu te lasa sa tii frana apasata la maxim.

Miturile pe care poate multi le cred despre ABS

Multi oameni, poate chiar soferi, au niste informatii destul de gresite in privinta ABS-ului. Insa lucrurile nu se opresc aici.

Martor ABS aprins in bord?

Atunci cand sistemul nu functioneaza va ilumina un martor in bord. In acest caz masina are o problema serioasa pe sistemul de franare. Nu alege sa cumperi o masina cu acest martor aprins in bord.

In momentul in care dai o cautare rapida pe net despre ABS, poate vei gasi in mai multe locuri date despre cum acest sistem de franare nu functioneaza corect sau poate chiar iti pune viata in pericol. Insa acest lucru inseamna ca ABS-ul este un aspect negativ al masinii tale? Absolut deloc!

Poate multi soferi se vor plange in legatura cu eficacitatea ABS-ului si functionalitatile acestuia. Insa majoritatea acestor plangeri au legatura cu felul de functionare al ABS-ului pe gheata.

Insa ca o mica concluzie generala, alege o masina cu ABS. ABS-ul te poate ajuta in multe situatii cruciale si te poate scoate din multe posibile accidente. Astfel, daca vei fi vreodata in pozitia sa poti alege dintre o masina cu sau fara ABS, nu sta pe ganduri nici o secunda si alege ABS-ul. Acest sistem iti poate salva viata.

Share