Căutaţi extratereştrii ascunşi în necrologuri

Share

Când eram la liceu, în anii `80, mă plimbam zilnic pe Calea Victoriei. Dictatura lui Ceauşescu era spre apogeu. Vizavi de Ministerul de Interne, la parterul unui bloc interbelic, o firmă în germană (raritate în perioada comunistă) îţi sărea în ochi, avertizându-te că acolo e sediul unei bănci. Totul era bine păzit şi gratii, cât mâna de groase, la ferestre.

1235

Oricât te-ai fi interesat şi pe oricine ai fi întrebat, nimeni nu ştia să-ţi spună ce instituţie este acolo şi cine sunt angajaţii pe care-i zăreai printre zăbrele. Anii au trecut şi în 1990, brusc, sediul a fost evacuat.

Apoi, citesc în ziare că “bancă” era de fapt un punct de lucru al Securităţii, un paravan pentru tranzacţii discutabile cu valută, în folosul dictaturii. Degeaba am căutat şi cercetat, nu am aflat alte amănunte. Mister total. Până într-o zi.

În 2006, deci după aproape 17 de ani de la scandul izbucnit în presă şi rămas în coadă de peşte, răsfoiam la birou, întâmplător, un ziar cotidian. Ochii mi s-au oprit brusc pe un anunţ mortuar de mari dimensiuni, unde incredibil, zăresc fotografia băncii respective şi un portret colat pe imagine.

Ce credeţi, murise chiar fostul director al misterioasei unităţi bancare. Nu lipsea nimic din anunţ: biografia integrală, stagiile de pregătire profesională, călătoriile din străinătate şi date complete despre familie şi locul de muncă.

Un adevărat roman. Incredibil, prietenii răposatului şi foştii angajaţi (altădată conspiraţi) semnau anunţul mortuar cu numele adevărate. Am verificat, totul era de o sinceritate debordantă… tot pe EveryMail

Share