Câteva întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a împrumuta bani

Share

Împrumutul de bani familiei sau prietenilor implică întotdeauna anumite riscuri financiare și interpersonale. În cel mai bun caz, vei primi rapid banii din împrumut și nimic nu se va schimba în relația ta. În cel mai rău caz, vei pierde bani, precum și relația cu persoana care îi datorează.

Când persoana iubită îți cere bani, dorința ta instinctivă de a o ajuta se poate manifesta înainte să fi evaluat posibilul risc. Dacă vă aflați într-o astfel de situație, puneți-vă următoarele întrebări:

Îmi pot permite chiar acum?

Cum se încadrează acest împrumut în bugetul tău? Trebuie să puneți împrumutul pe primul loc, astfel încât să nu le rezolvați problema altora creând unele dificultăți pentru dumneavoastră.

Chiar dacă este o sumă relativ mică și crezi că ți-o poți permite, fii atent la cifre. Cereți ceva timp pentru a vă evalua situația financiară înainte de a fi de acord și abia apoi decideți de unde vor veni acești bani.

Ce se întâmplă dacă nu-mi primesc niciodată banii înapoi?

Întotdeauna sperăm și ne așteptăm ca lucrurile să meargă corect. Prietenul tău îți va returna banii când a promis și totul va fi bine. Totuși, orice împrumut personal prezintă riscul de a fi rambursat cu întârziere, de a nu fi rambursat integral sau de a nu fi rambursat deloc.

Veți fi stabil din punct de vedere financiar dacă nu vă veți primi niciodată banii înapoi? Cum vei face față acestei pierderi?

O altă întrebare, poate mai importantă, este ce va cauza asta relației voastre? Încearcă să fii cât mai sincer cu tine însuți. Cum va fi afectată relația voastră personală dacă acest împrumut nu este rambursat? Încercați să luați în considerare toate aspectele- există și alte relații colaterale care ar putea suferi sau se pot schimba semnificativ?

Contează cum sunt cheltuiți banii?

Atâta timp cât nu împrumuți banii, ei sunt în continuare ai tăi. Când acordați împrumutul, veți pierde controlul asupra acestor bani. Te interesează cum vor fi cheltuiți banii? De asemenea, contează de ce este nevoie de bani? Acestea sunt aspecte importante de luat în considerare, deoarece banii sunt o problemă delicată și emoționantă, mai ales atunci când te chinui să-ți gestionezi banii.

În ce condiții ar trebui să acorzi împrumutul?

Atunci când instituțiile financiare acordă împrumuturi, acestea determină condițiile împrumutului – când sunt scadente plățile, care este valoarea ratelor, ce dobânzi și comisioane vor fi plătite etc.

Dacă ați decis să împrumutați bani unei rude sau unui prieten apropiat, trebuie să vă asigurați că ați stabilit termenii clari ai acordului, conveniți de comun acord. Dacă împrumuți bani și nu știi când îi vei primi înapoi, poți avea dureri de cap serioase pe lângă pierderea materială a finanțelor.

Sursă: atebank.ro

Share