home CORUPTIE, POLITICA Carmen Dan a dispus indirect măsurile de încătuşare ale Sorinei Pintea

Carmen Dan a dispus indirect măsurile de încătuşare ale Sorinei Pintea

Share

Fostul ministru de Interne Carmen Dan este demnitarul responsabil pentru regulile în baza cărora Sorina Pintea a mers încătuşată.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Poliţiştii care întreţin pagina de Facebook „Poliţiştii au umor”, foarte populară în rândul poliţiştilor, reacţionează faţă de atacurile de la Antena 3 şi România TV.

Ei se referă la modul în care Sorina Pintea ar fi fost abuzată, când a fost dusă cu cătuşe la mâini, pentru controlul medical.

„‘Scandalul’ momentului ar fi ca doamna Sorina Pintea, fost ministru al sănătăţii, a fost transportată la o policlinică pentru investigaţii medicale cu dubă de poliţie şi cu cătuşe la mâini. O grămadă de colegi ai doamnei, o mare de deontologi şi parerologi, susţin în cor că ‘nu se face aşa ceva’ şi că doamna în cauză ar suferi de boli care nu ar necesita folosirea cătuşelor. Reamintesc că, doamna fost ministru, este cercetată în stare de arest preventiv, după ce a fost prinsă în flagrant de curând, în timp ce primea o sumă mare de bani cu titlu de mâţă, pentru aprobarea unor contracte cu spitalul pe care îl conducea.

Nu ştiu dacă este vinovată sau nu, este treaba magistraţilor să stabilească asta. Vreau să clarific ceva vizavi de postările diverselor persoane care au făcut afirmaţii în sensul că doamna în cauză nu trebuia transportată ‘cu duba şi cu cătuşe la maini’.

În primul rând, să ne înţelegem, poliţiştii nu sunt medici, nu emit păreri medicale, nu pun diagnostic şi nu decid în afara legii. Din punct de vedere legal, potrivit dispoziţiilor, art. 214 alin. 6, din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea centrelor de reţinere şi arestare preventivă, precum şi măsurile necesare pentru siguranţa acestora, din 09.02.2018, emis de fostul ministru MAI, Carmen Dan, spune foarte clar că, citez, ‘nu se încătuşează femeia gravidă, persoană în vârstă de peste 65 ani, persoană cu handicap locomotor, minorul cu vârsta sub 16 ani, persoană ale cărei afecţiuni medicale impun utilizarea tărgii sau căruciorului pentru deplasare, precum şi în situaţii reprezentate de afecţiuni ale membrelor superioare din zona supusă încătuşării la indicaţia medicului, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin. (5) lit. c), f) şi g)’.

Mai mult, art. 204, alin. 4 vine şi spune ‘negru pe alb’ că, citez, ‘in vederea efectuării deplasării, persoană privată de libertate SE ÎNCĂTUŞEAZĂ în condiţiile prezentului regulament’.

Aşadar, doamna Pintea, nu are vârsta peste 65 de ani (are 54 de ani), nu are un handicap locomotor, nu are nici sub 16 ani, nu are afecţiuni medicale care impun targa sau căruciorul cu rotile pentru deplasare şi nici nu există vreo recomandare medicală în sensul de a nu fi încătuşată.

Transportul persoanelor private de libertate se face, potrivit art. 185, alin. 1 şi 2, din regulament, cu autovehicule şi autospeciale proprii. Nu cu limuzine, nu cu elicoptere.

De ce ar trebui să facem rabat de la lege pentru o persoană care e cunoscută prin prisma carierei politice? Femeia nu a fost plimbata cu cătuşele la vedere, nu s-a aflat în nicio situaţie stânjenitoare, nu i-a fost pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală, au fost respectate normele legale, aşa cum au fost dispuse chiar de colega de partid a doamnei în cauză, FOSTUL MINISTRU MAI. Să nu furăm curent, monşer!”, se afirmă pe pagina „Poliţiştii au umor”.

Jurnalistul Mircea Marian constată amar cum televiziunile de propagandă ale PSD au reuşit să îşi atingă ţinta. „Maşinăria de propagandă a transformat-o pe Sorina Pintea dintr-o spagara ordinară, care fură banii bolnavilor, în victima”, scrie jurnalistul.

„Ce spune Oana Gheorghiu e cumplit de adevărat şi de trist: în câteva zile, maşinăria de propagandă a transformat-o pe Sorina Pintea dintr-o şpăgară ordinară, care fură banii bolnavilor, în victimă. Iar PSD, din simbolul corupţiei, Ciuma Roşie…, a ajuns apărătorul victimelor şi promotorul drepturilor omului. Bineînţeles, propaganda asta a funcţionat şi cu ajutorul unor cretini care au uitat că ei sunt cu statul de drept, cu lupta împotriva corupţiei… Prea repede uităm ce a făcut PSD între 2017 şi 2019”, a comentat Mircea Marian, pe Facebook.

Oana Gheorghiu, de la „Dăruieşte viaţa”, a remarcat cum PSD a fost transformat dintr-un „partid de corupţi într-unul care apără drepturi”.

„Am văzut zilele astea cea mai performantă comunicare de criză. Nu e chiar simplu că în doar câteva zile să transformi acuzatul în victima şi un partid de corupţi într-unul care apără drepturi.

Când vezi performanta e bine să te uiţi cu atenţie, că poate învăţăm şi noi cum să transformăm bolnavii fără tratamente şi fără condiţii în spitale în oameni sănătoşi. Oricum, bravo, super tare”, a remarcat Oana Gheorghiu.

Share