home ECONOMIE, POLITICA Care este substratul geopolitic al afacerii Pungeşti

Care este substratul geopolitic al afacerii Pungeşti

Share

Despre corporaţiile transnaţionale ştim ce apucături au şi că nu dau doi bani pe  ecologie, iar dacă pot exploatează la maximum tot ce au la îndemână: forţa de muncă, resursele, naivităţile oamenilor şi pe cele ale autorităţilor, lăcomia oficialilor, pentru că sunt mecanisme artificiale create de om pentru a-şi maximiza cu orice preţ profiturile.

Contextul economic şi geopolitic este însă foarte interesant. Săptămânile acestea se decide participarea Ucrainei la Parteneriatul cu UE. În aceeaşi situaţie sunt Republica Moldova şi Belarus (care vor să părăsească Uniunea Vamală), chiar dacă stadiile negocierilor diferă. Kazahstan vrea de asemenea să plece din Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan.

Rusia îşi ranforsează relativa prosperitate economică pe doi piloni: neocolonialismul ei (postsovietic binecunoscut) şi politica ei energetică (de a încerca să aservească numeroase naţiuni, pentru a îşi păstra astfel influenţa politică regională şi eventual pentru a şi-o mări).

Primul pilon este în suferinţă. Dacă Ucraina părăseşte, chiar cu rusofonii la putere fiind, parteneriatul cu Rusia şi aderă la parteneriatul cu UE, Federaţia Rusă va primi o lovitură dramatică.

Al doilea pilon se bazează aproape sută la sută pe profiturile şi extinderea pan-europeană (şi nu numai) a companiei Gazprom. Dacă Gazprom intră în criză, Rusia intră în criză, mai ales pe fondul prăbușirii primului pilon.

Gayele de şist sunt coşmarul cel mare al Gazprom. Să ne aducem aminte că manifestaţiile pneumatice de la începutul anului trecut au mizat și pe sloanul “gazele de şist nu sunt o soluţie pentru România”. Părerea noastră e că în spatele acelor manifestaţii erau organizatori din USL şi nu numai.

Astfel se explică agresivitatea externă a Rusiei, pe care o resimt toți politicienii pro-UE din statele care sunt vizate de Rusia să reintre sub oblăduirea mărinimoasă a Kremlinului. Ideea este că nici UE; nici Statele Unite nu sunt de aceeaşi părere şi nici nu stau cu mâinile-n sân.

Din acest joc geopolitic complex, din când în când iepurii celor două tabere se văd foarte clar alergând pe terenul mizelor majore între care trăim. Viitorul este o sumă de potenţialităţi, dintre care se alege realitatea lucrurilor şi se decide lumea în care vom trăi în viitor. Depinde numai de noi să hotărâm cum va arăta aceasta.

Citeşte şi
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că și-a contramandat vizita pe care urma să o facă
Un protest al organizațiilor din cadrul Alianței pentru Centenar va avea loc sâmbătă, în faţa
Experimentata trupă ucrainiană HardRock O.Torvald vine la Eurovision 2017 cu una dintre cele mai frumoase
Ucraina, ţara-gazdă a Eurovision, i-a interzis reprezentantei Moscovei să intre în ţară. Rusia a reacţionat
După ce a finalizat testele cu rachete în largul coastei Crimeei, mesajul transmis de Ucraina
Ca răspuns la exerciţiile militare anunţate de Ucraina în apele sale teritoriale din vestul Peninsulei
În urmă cu puţin timp, la începerea Olimpiadei de la Rio, atrăgeam atenţia asupra obiceiului
Un lanţ de similitudini şi paralelisme relative domină analiza despre situaţia Ucrainei, cea a R.
Stratfor susţine că în august reîncepe războiul din Ucraina, iar Acordul Minsk-2 este doar o
Acest capitol din Armaghedonul Oligarhilor face legătura posibilă dintre familia Bush, Viktor Pinciuk, Leonid Kucima,
Share