Care este motivul disperării PSD cu ordonanţele de urgenţă ale lui Orban

Share

Motivul escamotat public al disperării PSD, dar și al lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, este că nu vor mai face pragul electoral din cauza modificărilor operate de Ludovic Orban.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Guvernul Orban a operat pe ultima sută de metri mai multe modificări ale alegerii Parlamentului prin Ordonanță de Urgență, care indică și pregătirea pentru alegeri anticipate.

Schimbările gândite de PNL valorifică poziția bună din sondaje a partidului, care ar putea fi principalul beneficiar al acestora, dacă vor intra în vigoare la momentul alegerilor parlamentare, indiferent dacă sunt anticipate sau la termen.

Din această cauză bat ei toba cu cele 25 de ordonanțe! Știu că numai una dintre ele dacă intră în vigoare îi va ucide electoral!

1. Dacă vor fi anticipate, votul ține două zile în interiorul României.

2. Se votează în orice secție, indiferent unde te afli.

Nu mai ești obligat, ca la alegerile parlamentare anterioare, să votezi doar la secția la care ești arondat. Poți vota oriunde te afli. Pe liste suplimentare.

Prezența listelor suplimentare a fost criticată de-a lungul timpului și a pus problema suspiciunii în privința votului multiplu, prin intermediul turismului electoral. Acum, înregistrarea electronică a votanților nu mai permite votul multiplu.

3. Număr dublu de parlamentari ai Diasporei.

4. Crește considerabil numărul de voturi redistribuite. Aici încep marile dureri pentru PSD, ALDE și Pro România.

5. O altă noutate este că voturile diasporei vor fi acumulate de fiecare partid la scorul general, nu doar pentru împărțirea celor 12 mandate de parlamentari, un avantaj pentru PNL și USR, partidele cu cel mai bun scor în 2019 pe acest segment electoral.

Pe plan intern, voturile de pe listele suplimentare se vor aduna în coșul pentru redistribuire – de unde se rotunjesc mandatele pentru fiecare partid.

Practic, prin această prevedere, PNL și USR vor beneficia împreună de cel puțin 500.000 de voturi în plus față de PSD. Numai din Diaspora!

Conform tuturor calculelor, și multe nu se vor mai schimba până la alegeri, PSD nu va putea obține în niciun scenariu, mai mult de 23% din mandatele de parlamentar!

O prezență de peste un milion de votanți în Diaspora ar duce chiar la scăderea sub acest procent!

Share