home ECONOMIE, POLITICA Când revine puseul european de criză?

Când revine puseul european de criză?

Share

motto: “Oamenii sunt de fapt doar instrumentele ce creeazã bani, care trebuie sã creeze mai mulți bani, pentru a evita prăbușirea șandramalei, adicã exact ceea ce se întâmplã acum.”

Liderii Zonei Euro din Uniunea Europeană s-au întâlnit, în frunte cu aşa-numita “Cuplă Merkozy”, căutând o soluţie la criza formidabilă a datoriilor suverane, care a curpins “cei cinci purceluşi” UE ai Zonei Euro, PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania).

contemporaryjournalism

Aflăm că defapt este vorba despre un maxi-împrumut de la FMI şi poate şi de la China, prin formarea unui fond comun de intervenţie. Dar nu aceasta este problema principală. Eu consider că importantă finalmente este dobânda reală a acestui împrumut, care nu poate decât să ducă la câştigarea de timp. Acest lucru trebuia oricum făcut. Problema e: pentru ce câştigi timp?

Această problemă poate fi privită şi structural. În prezent, în mod abuziv şi artificial, statele UE sunt împărţite discriminatoriu în două: cele ce folosesc moneda euro şi cele care mizează pe moneda proprie.

Şi în primul grup, şi în cel de-al doilea sunt state în dificultate mai mare sau mai mică, ori poate doar în criză, ca România, care luptă să aibă o creştere economică oarecare, cât de mică, numai să dea un sentiment cât mai aproape de optimism pieţelor pentru anul viitor.

Această scindare  a statelor euro-noneuro în două categorii, după nivel crizei, dar şi după nivelul de dezvoltare economică, complică foarte mult ecuaţia.

Rezultă forţe antagoniste pe mai multe coordonate, care duc şi mai mult la fisurarea unităţii europene, şi-aşa fragile şi discutabile şi în vremuri de prosperitate paneuropeană.

Marea problemă, în opinia mea, este însă în altă parte. Am explicat în multe alte dăţi că defectul principal al modului de intervenţie al liderilor europeni este că nu izolează şi nu extirpă apoi cangrenele, pentru însănătoşirea corpului european bolnav.

Nici nu pot, pentru că ei sunt purtătorii flamurei celor care au dus la această situaţie imposibilă şi nu pot acum să-şi sape singuri scaunele de demnitari europeni.

Efectul actualului pas de aşa-zisă salvgardare a crizei este că se va introduce sânge proaspăt financiar în corpul bolnavului european. Acest sânge va ajunge în cangrene, va împrăştia şi mai mult infecţia şi în câteva luni va duce la revenirea problemei în formă amplificată.

Părerea mea este că la începutul anului viitor, când nici măcar primăvara nu va fi mijit, Grecia va ţipa şi mai tare, iar alături de ea se vor afla sigur cel putin Spania şi Italia.

Sunt curios de unde va mai cumpăra atunci timp Europa Unită în plină descompunere. Adică de unde va mai împrumuta bani ca să-şi prelungească agonia.

Share