Camelia Bogdan rămâne judecător. CSM a respins solicitarea Inspecţiei Judiciare

Share

Camelia Bogdan, urmărită ca hoţii de cai de sistemul pus la punct de corupţii din România, rămâne judecător, a decis Consiliul Superior al Magistraturii.

Secția pentru judecători a CSM a respins solicitarea Inspecției Judiciare, ca judecătoarea Camelia Bogdan să fie exclusă din magistratură.

Inspecția Judiciară (IJ) a pretins că Bogdan „nu mai îndeplinește condițiile de bună reputație”, astfel încât ar fi trebuit să fie exclusă din magistratură. Secția pentru judecători a CSM a respins însă solicitarea IJ, considerând că aceasta este inadmisibilă, anunţă Aktual24.

Decizia CSM a fost luată în temeiul unei hotărâri a Curții Constituționale a României care a declarat neconstituționale prevederile privind bună reputație, anunță Lumea Justiției cu năduf. Mai exact, este vorba despre “Decizia nr. 187 din 17 martie 2021 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.14, 18, 27, 43 și 67 din Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională inițială a judecătorilor și procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, stagiul și examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari, precum și la concursul de admitere în magistratură, precum și a legii în ansamblul sau”.

Chiar dacă decizia CCR s-a referit la admiterea la INM în magistratură și la examenul de capacitate al magistraților, hotărârea Curții are efecte și asupra judecătorilor și procurorilor aflați deja în sistem, în condițiile în care prevederile referitoare la îndeplinirea condiției de bună reputație, prevăzute de art. 76 din Legea 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Camelia Bogdan a fost în trecut exclusă din magistratură de două ori, de CSM. Una dintre sancțiuni a fost însă modificată de ICCJ, cu mutarea la Curtea de Apel Târgu Mureș, pe o perioadă de șase luni, iar cea de-a doua a fost atacată la ICCJ, cu recurs, de Camelia Bogdan, astfel încât judecătoarea este în prezent suspendată din funcție, până la soluționarea recursului.

Share