home CORUPTIE, POLITICA Camelia Bogdan: “Domnul Dan Voiculescu e eligibil pentru sechestarea averii”

Camelia Bogdan: “Domnul Dan Voiculescu e eligibil pentru sechestarea averii”

Share

Camelia Bogdan îi dă veşti foarte proaste omului de afaceri Dan Voiculescu, după ce a câştigat la CEDO procesul cu statul român.

Judecătoarea Camelia Bogdan a comentat sentința Curții Europene a Drepturilor Omului, potrivit căreia statul român i-a încălcat dreptul la apărare, când a fost sancționată disciplinar cu excluderea din magistratură, în urma unei decizii a secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Camelia Bogdan a vorbit despre sentința CEDO din 20 octombrie, în cadrul unei discuții cu membrii fundației Centrul Rațiu pentru Democrație.

“Victoria de la CEDO reprezintă un moment istoric pentru justiția din România. CEDO a constatat că nu am avut cale de atac împotriva suspendării generate de o procedura în care domnul Dan Voiculescu a intervenit că parte, prin Fundația Facias, al cărui beneficiar real este.

Nu cred că s-a mai auzit vreodată în istoria Statului de drept că un judecător să fie tras la răspundere de către infractorul pe care l-a condamnat la închisoare și de la care a confiscat pentru bugetul de stat 100 de milioane de Euro, pentru că a predat anti-corupție funcționarilor României”, a declarat Camelia Bogdan.

Potrivit judecătoarei, speță prezintă interes și pentru determinarea răspunderii celor care “favorizează cleptocraţia”, prin împiedicarea recuperării produsului infracțiunii:

“Având în vedere că autoritățile române refuză să recupereze prejudiciile la bugetul de stat, apreciez că în cauza domnul Dan Voiculescu este eligibil pentru sancțiunile prevăzute de Global Magnitsky Act, ce permit sancțiuni financiare și sechestrarea averilor, pentru cei vinovați de încălcarea Statului de drept”.

Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură de două ori, aminteşte Ziare.com. Prima dată, în 8 februarie 2017, în urma unei decizii a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, pe motiv că s-ar fi aflat în incompatibilitate / conflict de interese.

La Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul de 5 judecători al Curții Supreme a admis recursul pe 13 decembrie 2017 stabilind că judecătoarea să fie sancționată disciplinar prin mutarea, pe o perioada de 6 luni, de la Curtea de Apel București la Curtea de Apel Târgu Mureș, începând cu dată de 15 ianuarie 2018.

A fost exclusă pentru a doua oară din magistratură în aprilie 2018, pe motiv că ar fi încălcat principiul repartizării aleatorii a dosarelor. Recursul este pe rol la Curtea Supremă. În 2018, Camelia Bogdan a fost distinsă cu Premiul Ion Rațiu pentru Democrație, oferit cu susținerea Fundației Caritabile a Familiei Rațiu.

Share