home ECONOMIE Cabinetul Cioloş şi una dintre erorile mari ale acestuia

Cabinetul Cioloş şi una dintre erorile mari ale acestuia

Share

Cabinetul Cioloş este, în viziunea noastră, aşa lipsit de forţă politică, unul foarte performant. Este criticat de foarte mulţi azi din motive electorale, însă e mult mai performant decât orice executiv condus de Victor Ponta.

Această nu înseamnă că nu a făcut greşeli. Una dintre erorile făcute de Cabinetul Cioloş este în Strategia naţională de locuire. Probabil că această eroare rezidă de la experţii chestionaţi de guvern.

Pe de o parte, Cabinetul Cioloş doreşte să mărească plafonul de creditare pentru Programul Prima Casă la 75.000 de euro. Acesta este un lucru bun. Prima Casă, chiar dacă nu reprezintă mare lucru pentru bănci sau pentru dezvoltatorii imobiliari, are sens pentru români.

Programul Prima Casă este singurul realmente accesibil pentru clasa medie din România, adică pentru un individ cu venituri de pe la 2.000 – 2.500 de lei, până la peste 1.000 – 1.500 de euro.

Cum face Cabinetul Cioloş să nu meargă ceva ce funcţiona

Alături de Programul Rabla şi Programul Prima Maşină, este planul financiar pus la punct de mai multe guverne care a ieşit, ducând la rezultate palpabile în populaţie, spre deosebire de Legea insolvenţei persoanelor fizice, aflată în dramatic conflict cu Legea dării în plată, sau Legea asigurării obligatorii a locuinţelor. Nici una dintre acestea nu provoacă altceva decât scandal şi zaveră.

Ei bine, Cabinetul Cioloş introduce forţe de rupere în Programul Prima Casă, ce ar urma să se adreseze numai cazurilor sociale, de persoane cu venituri sub salariul mediu net pe economie, aşa cum explicam într-un articol din România liberă.

Întrebarea care se pune este: aceste persoane sunt solvabile pentru un credit? Şi nu este singura întrebare. Creditul acesta poate ajunge la 75.000 de euro? Nu prea, mulţi de-abia se încadrează la 50.000 de euro. Şi dacă lucrurile stau astfel ce rost avea mărirea plafonului? Ca să avem un program pe care îl folosesc 350 de persoane anual?

Funcţionează? Strică-l!

Există o regulă de lucru despre care am mai scris: când pui la punct o strategie, laşi întâi experţii să discute, să facă studii de caz şi de impact, apoi discuţii cu actorii pieţei respective şi de-abia la final vii cu proiectul şi-l pui în dezbatere publică.

La noi se procedează pe dos. Întâi pui proiectul în dezbatere publică. Uneori iese scandal, alteori nu, dar treaba nu merge. Cabinetul Cioloş, de data aceasta, e pe cale să facă o astfel de eroare.

Citeşte şi
Anca Paliu-Dragu: Salariul minim nu creşte de la 1 ianuarie

Guvernul a îngheţat salariul minim la 1.050 de lei. Cabinetul Ponta promisese majorarea sa la

Revista presei. Mircea Sandu lua şpagă prin soţie

~Vadim vrea şăf la Steaua~USL continuă blabla-ul cu 300 de deputaţi~Guvernul concediază bugetarii~există şi băieţii

Revista presei. USL, Prima Piscina

~Boc vrea sa-l dea jos pe seful agentiei de mediu~parlamentari pe linie de fuga~Apple dupa

Revista presei. Milogii lui Vantu’

~pe cine ajută Prima Casa~Mega Image ar prelua G'market~proteste madrilene contra Papei~Elveţia luptă cu francul

Revista presei. Schizofrenica, şefă a psihiatrilor hunedoreni

~contra a lui Basescu spre Plesu~ponta: Basescu trebuie suspendat, judecat si bagat la inchisoare~DNA ii

Programul “Prima Casă 4” a început

Banca Comercială Română (BCR) a început luni creditarea în programul "Prima Casa 4", fiind prima

Revista presei. Umbra Kremlinului asupra Chisinaului

~turul doi la Chisinau~Boc viseaza la voievodate~Basescu, expert judiciar~cat valoreaza terenurile din Centrul Vechi~surprize-surprize la

Revista presei. “Blonda, chiorul si piticul” – o prostie

~Cristoiu: Vadim intimideaza Justitia de 20 ani~Tiriac isi face zgarie nori la Piata Victoriei~BNR vrea

Revista presei. Ghita vs. Vantu, pe viata si pe moarte

~Camelia Bogdan, schimbata din Dosarul Vantu din prea mare celeritate~Dinel Staicu sta la bulau 7

Revista presei. Averea lui Liviu Luca

~histrionismul Rodicai Stanoiu~Prima casa 4~Gitenstein despre energetica~un roman decapitat la Misiunea ONU din Afganistan~

Share