Bursele în sevraj

Share

Pe Wall Street s-a tranzacţionat cu variaţii de preţ uriaşe (spune Associated Press) pe un domeniu de 400 de puncte ale indicelui Dow Jones. La New York variaţii ca acestea de 3,5% sunt semne de mare incertitudine.

nymag

Faţă de o volatilitate atât de mare, creşterea indicelui de referinţă oficială a bursei din New York rămâne doar o statistică umbrită de temerile dominante, aşa cum sunt ele intuite de economişti şi analişti şi sintetizate de ziarişti:

1. Economia americană, îndopată cu energizantele FED şi cu calmantele pactului de neagresiune dintre Administraţia Obama şi Congres , nu are încă forţă să iasă definitv din recesiune, oricâte semnale potitive ar da indicatorii lunari.

2. Problema datoriilor guvernamentale este globală şi, mai întâi, cele europene vor bloca sau vor gâtui fluxurile financiare către acoperirea datoriei americane, apoi, cine ştie ce hiatusuri se vor descoperi la alţii, chinezi sau nu.

În aceste condiţii, săptămâna viitoare are puţine alte şanse decât să stabilizeze bolnavul, în aşteptarea tratamentului miraculos. Mai sunt de trăit câteva luni de incertitudine, până când se va vedea, în ajunul Crăciunului, aşa cum s-a stabilit, ce se va alege din pactul Obama – Congres.

sursa: Wall-Street.ro

Share