“Bună România!” Războaiele nu se duc doar cu arme, se duc cu CNA

Share

Săptămâna aceasta, emisiunea “Bună România!”, de la B1 TV, a fost victima unui atac indecent din partea CNA.

Nu vom recapitula datele acestui atac. Numai atât: doi jurnalişti au vorbit de foarte multe ori despre cum rămâne pe felie, ministru al Internelor – adică exact omul care trebuie să se ocupe de siguranţa noastră, Lucian Bode, un plagiator.

Desigur că Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir nu sunt printre cei mai comozi jurnalişti, pentru mediul pollitic, pe postul de comentatori ai actualităţii, dar… pur şi simplu CNA nu ar trebui să aibă nici o legătură cu aceasta.

Ştim deja ce spune Active Watch pe acest subiect. Dincolo de asta, sunt câteva lucruri de spus, din punctul  meu de vedere.

1. Active Watch a fost condusă mult timp de Mircea Toma, jurnalist şi activist civic cunoscut, care acum este membru CNA. Ne îndoim că Toma este unul dintre cei care a fost de acord cu porcăria asta.

Înţelegem că în CNA, în continuare, problema se pune în termeni foarte cinici: cine controlează politic entitatea, astfel încât televiziunile să fie la cheremul clasei politice, care să le folosească în scop politic, fără controlul unei instituţii independente, aşa cum ar trebui să fie CNA.

2. Este acelaşi gen de preluare ostilă a unei instituţii ca şi în cazul CCR, ANI, Parlamentului, Guvernului, Curţii de Conturi, CSM, Monitorului Oficial şi celorlalte instituţii ale statului de drept.

Scopul este ca, după preluare, acestea să ia decizii antidemocratice, precum cea luată de CNA, în cazul emisiunii “Bună România”, şi să se ranforseze, în decizia luată, diabolizând realitatea şi afirmând că decizia luată este expresia democraţiei şi pluralismului.

3. Din 2012, de când PNL a fost în punctul său de orgă, ca opţiuni politice electorale, am afirmat că începe decăderea acestui partid şi că îşi pierde electoratul tipic. Sub preşedinţia lui Ludovic Orban, acest declin s-a mai temperat. Acum, a reînceput.

PNL este părtaş, alături de PSD, în acest atac asupra libertăţii presei. Aşa cum partidele politice primesc foarte multe şanse să-şi revină, toate aceste nefăcute ale PNL, care preferă să apere şi să susţină în funcţia de ministru un plagiator şi să atace una dintre cele mai bune emisiuni din audiovizual, se constituie în pietre de moară, care se adună pe ficatul acestui partid, îl toacă, îl distrug, îl ruinează.

4. CNA este instituţia vinovată. Ralu Filip, de altfel un tip destul de stângist, cu opţiuni destul de pesediste, a avut bunul simţ, atunci când era preşedinte CNA, să apere onoarea şi decenţa presei audio-vizuale.

De când acest domn a părăsit CNA şi lumea aceasta, lucrurile au luat-o razna de tot. Au apărut emisiuni oribile, care, sub aparenţa dezbaterii (oricum la mişto) a unor subiecte la ordinea zilei, se ocupă în realitate cu plasarea de curve în stratosul românesc, tot mai populat cu personaje dubioase, la limita interlopei sau chiar din aceasta.

5. CNA nu a făcut nimic în toţi aceşti ani, contra sloturilor groase de fake-news ventilate în minţile românilor de Antena 3, apoi de A3 şi RTV, iar acum de A3, RTV şi Realitatea PLUS. Şi nu face nici acum.

Singura sancţionată a fost News România. Prin aplicarea sancţiunilor succesive existente în lege, până la pierderea licenţei, ultima consecinţă. Aceste lucruri fireşti nu s-au petrecut şi nu se petrec însă în cazul celor trei tv-uri menţionate, dintre care cel puţin Antena 3 şi RTV trebuiau să dispară de mult timp, ori să se conformeze legii.

Toate verbele toxice ale PSDragnea au fost lansate pe Antena 3 şi RTV. Apoi, toate fake news-urile din pandemie au fost ventilate de aceleaşi posturi de televiziune. Iar acum, toate predicatele propagandei ruse sunt puse pe tapet şi transformate în adevăruri false pe primele două, dar şi pe Realitatea PLUS.

6. Ceea ce este mai trist e că, în Cazul “Bună România!”, vectorul a fost membrul CNA susţinut de PNL Valentin Jucan, preşedinte de şedinţă. Omul care a diabolizat cu spor realitatea lucrurilor, propunând şi sancţiunea.

Este acelaşi om care în trecut a fost unul dintre pilonii anti-pesedismului, în CNA. Cum se explică schimbarea aceasta? Vladimir Bukovski spunea în anii 90, despre politicienii ruşi, că sunt oameni-contactoare. Au pe ei butoane. Pac pe buton, devine omul de extremă dreapta. Mai pac pe alt buton, instantaneu acelaşi om devine liberal. Şi aşa mai departe.

Valentin Jucan se dovedeşte un om-contactor. Au apăsat cercurile din jurul lui Bodei pe el şi a spus poezia. Iar atunci când Bodei nu va mai fi titularul de la MAI (şi mai e puţin până atunci) acelaşi Jucan va deveni poate leul democraţiei şi mass-media independente, din nou.

7. Am afirmat şi mai afirm încă o dată: România nu are nevoie de modelul franco-spaniol, cu un CNA care să-şi bage nasul în desfăşurătorul emisiunii şi să-l cenzureze. România are nevoie de un…

audiovizual fără CNA;
o breaslă a jurnaliştilor puternică şi independentă, care, atunci când apar derapaje, să îi sancţioneze sau excludă pe cei care ies din deontologia jurnalismului (care arată ca Mihai Gâdea sau Victor Ciutacu, nicidecum ca Radu Buzăianu sau Răzvan Zamfir);
o Justiţie puternică şi reactivă. Toate litigiile şi infracţiunile din presă ar trebui să se rezolve în Justiţie, nu să vină din afară nişte indivizi care nu au habar de presă şi adaugă la regulile acestei meserii tot felul de mizerii, din cea mai veche meserie din lume.

Cred că, până când lucrurile nu vor sta astfel, vom continua să avem probleme. Mari. Iar războaiele presei, pentru independenţa şi verticalitatea sa, se vor duce inclusiv cu acest CNA.

Cacaina Nimicului Anchilozat, din Colcăiala Nevertebratelor Anaerobe, descoamată din Clica Neocomunistoidă Acolită.

Share