home ECONOMIE Bulă pe Facebook (Ionut Vacaru pentru BiziDay)

Bulă pe Facebook (Ionut Vacaru pentru BiziDay)

Share

Lume, lume, o veste mare răsună de peste Ocean: Facebook a ajuns la o valoare estimată de piaţă de 50 de miliarde de dolari după ce Goldman Sachs a cumpărat cam 1% din acţiunile companiei pentru 450 de milioane de dolari, în vreme ce ruşii de la Digital Sky Technologies, care deja erau acţionari la Facebook, au mai cumpărat şi ei acţiuni de 50 de milioane de dolari la acelaşi preţ plătit de Goldman.

FOTO: CioCoFlenDer

Este o creştere imensă a valorii, dacă ne gândim că în 2007, Microsoft a dat 240 de milioane de dolari pentru 1,6% din Facebook ceea ce evalua compania atunci la 15 miliarde de dolari.

În acelaşi timp, prin investiţia celor de la Goldman Sachs, Facebook depăşeşte valoarea de piaţă a celor de la Yahoo (21 mld. $ ) şi îşi întăreşte statutul de principal urmăritor al celor de la Google (180 mld. $) pe piaţa companiilor axate pe serviciile on-line.

Apare însă un mare semn de întrebare: toată această creştere rapidă este benefică pentru Facebook şi pentru întreaga piaţă IT? Voci prăpăstioase deja vorbesc de o a doua bulă speculativă a companiilor on-line americane.

Primul balon s-a spart în 2000, după cinci ani de investiţii masive şi în cele mai multe cazuri neinspirate. Situaţia este oarecum diferită acum, însă erorile de atunci pot reapărea oricând.

Să desfacem puţin pe bucăţele lovitura dată de asul tenebrelor de pe Wall-Street. Ca orice bancă de investiţii care se respectă Goldman pune laolaltă pe cei care vor să cumpere cu cei care vor să vândă. Aceasta este diferenţa între băncile de investiţii(tipic americane) şi cele de economii(tipic europene).

Deci Goldman a dat şfară printre clienţii săi că are posibilitatea să le cumpere acţiuni la Facebook, dar că nu vor putea vinde acele acţiuni până în 2013. Asta sugerează o eventuală listare a Facebook la bursă undeva prin 2012, sau poate chiar mai curând.

Întrebarea care se pune acum este cât de corect este preţul plătit de Goldman şi valoarea Facebook sugerată prin această tranzacţie?

În mod cert Goldman Sachs are de gând să câştige o grămadă de bani din acţiunile la Facebook. După ce Goldman îl va convinge pe Mark Zuckerberg să listeze Facebook la bursă, va începe aceeaşi nebunie… citeste tot aici

Citeşte şi
Zuckerberg recunoaşte în sfârşit că reţeaua Facebook a făcut erori

Fondatorul şi directorul general al companiei Facebook, Mark Zuckerberg, a admis că au existat unele Read more

Revista presa(rilor). Cornete & Co. out de la Adevarul Holding

Agentia de Investigatii Media: Sindicatele lui Vantu cercetate de DNA pentru evaziune de 6,2 milioane Read more

Revista presa(rilor)

Greseala stranie pe teletextul Televiziunii Romane, anunta Agentia de Investigatii Mondene: La rubrica Sport, Liga Read more

CRIZA: Cum ne afecteaza si ce anume ni se va intampla?

Dragos Damian, director general la Zentiva Romania, spune ca piaţa pharma din România, care este Read more

Google cumpără divizia de telefoane mobile Motorola

Google cumpără Motorola Mobility pentru circa 12,5 miliarde de dolari. Tranzacţia va fi finalizată la Read more

G+. Promoveaza mai putin, dar te scoate in fata pe Internet

Noua retea de socializare Google+ a ajuns la 25 de milioane de utilizatori in toata Read more

Ar fi loc pe piata si pentru G+, si pentru Facebook

Preşedintele executiv al Google, Eric Schmidt, a declarat că este loc pe piaţă pentru mai Read more

REBRANDING: Picasa devine Google Photos, Blogger Google Blogs

Spuneţi adio numelor Picasa şi Blogger: Google intenţionează rebranduirea mărcilor non-Google şi transformarea lor în Read more

Twitter investigata pentru practici anticoncurentiale

Comisia Federală pentru Comerţ din SUA a început să contacteze producătorii de software, într-o investigaţie Read more

Revista presei. Basarabia e motivul isteriei rusesti

~cine e nea Mitica Dragomir~orgiile pedofilului Doru Iuga de la OTV~a inceput isteria Google Plus~parteneriat Read more

Share