home ECONOMIE, POLITICA Bugetul de gumilastic si poporul roman cel mai elasto-plastic

Bugetul de gumilastic si poporul roman cel mai elasto-plastic

Share

Dupa promulgarea de catre Traian Basescu a legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, suntem, mai mult decat oricand, cu spatele la zid.

Pe langa criza globala, ale caror valuri mari inca nu ne-au afectat, ne-am construit propria noastra criza locala, care ar trebui sa loveasca anul viitor Romania cu toata puterea, in momentul in care bugetul de stat de gumilastic nu va mai face fata platilor asumate.

Primii care vor suferi vor fi exact cei care se bucura acum: poporul elasto-plastic, care, supus la eforturi succesive de forfecare, torsiune si intindere, se rupe.

Exista pericolul ca maririle de acum ale salariilor si pensiilor sa fie urmate, nu stiu exact in ce ordine, de devalorizarea leului (adica oamenii vor descoperi brusc ca defapt venitul lor a scazut, in loc sa creasca), apoi de disparitia venitului, din cauza imposibilitatii de plata.

Exista posibilitatea horror ca unii pensionari sa astepte pensia, care nu va mai veni.

Ce a facut Tariceanu

… este extrem de periculos. Banii pe care ii ai la buget trebuie folositi, intr-o maniera investitionala sanatoasa, pentru trei lucruri: invatamant, sanatate si infrastructura. Primele doua, domenii neproductive, asigura educatia cat mai buna si sanatatea natiunii, cea de a treia, domeniu indirect productiv, duce direct la prosperitate, reprezentand vehiculul acesteia. Toate sunt la pamant in Romania.

Cabinetul Tariceanu nu a fost preocupat nici un moment sa investeasca in aceste domenii. Daca faci aceste investitii pentru o legislatura sau doua, veniturile la buget cresc substantial si fiscalitatea scade. Daca nu, in vremuri de criza ca acestea fiscalitatea creste si veniturile la buget scad, apoi se instaleaza criza de plati bugetare.

Tariceanu are scuza ca a fost precedat de alt premier la fel de inconstient: Adrian Nastase, care a aruncat cu bani in populatie cu nemiluita, intr-un program de asistare sociala a romanilor, menit sa-i aduca voturi. Acum se roaga sa mai ajunga si in viitorul Parlament si tine speach-uri plictisitoare pe la sezatori transnationale, dimpreuna cu Ion Iliescu si alti savanti ai tranzitiei.

Ce a facut Basescu

A atras atentia inca de anul trecut, din august, la o emisiune de pe Realitatea TV, impreuna cu Ionut Popescu, ca lucrurile nu pot continua pe linia pomenilor electorale tariceaniene si ca asta ne va duce la dezastru. Atentie: daca eu am afirmat prima data acest lucru in august, dupa anuntarea de catre Paul Pacuraru a primei majorari a pensiilor, Basescu a facut-o de-abia prin septembrie.

Daca o faceam dupa el, se putea spune ca ii pup urmele. A facut-o dupa mine. Nu cred ca
s-a inspirat de la mine, ci avea date mai concrete decat am eu chiar acum. Le-a si prezentat public. Nu le mai reiau. Azi, Traian Basescu nu putea sa refuze promulgarea legii. Profesorii merita salarii mai mari decat vor avea dupa aceasta majorare.

Reforma Educatiei trebuia facuta acum 18 ani

Sistemul de invatamant necesita, in intregul sau, o restructurare masiva, care presupune investitii majore. In primavara lui 1990, am condus la Galati manifestatiile studentesti prin care ceream inghetarea anului de invatamant si reforma intregului sistem romanesc, cu licentierea cozilor de topor din sistem.

S-a spus ca suntem repetentii care nu vrem sa invatam, ci sa boierim un an in plus si s-a mers pe acel sistem de invatamant, care s-a transformat acum in aceasta bomba educationala care ne loveste. De pe bancile institutiilor de invatamant ies agramati, sfertodocti si semidocti cu diploma, care ii invata pe cei dintre noi care mai au educatie ca virgula se pune intre subiect si predicat.

Un intreg sistem mafiot s-a dezvoltat intre timp si sprijina aceasta stare de fapt. Daca nu scapam de el, in viitor ne vom sufoca spiritual, ca natiune.

Share