Boris Nemţov, liderul Opoziţiei Ruse, a fost asasinat

Share

Boris Nemţov, liderul Opoziţiei Ruse, a fost asasinat

Boris Nemțov, proeminent politician de opoziție rus și fost vicepremier rus pe timpul când preşedinte era Boris Elţîn, a fost asasinat la Moscova.

===

UPDATE 14.15 Oficiali din poliţia de la Moscova au anunţat că la locul crimei au fost trei maşini albe, potrivit imaginilor obţinute de la camerele de supraveghere instalate în zonă.

UPDATE 14.10 Nemţov lucra la un raport ce urmărea să prezinte dovezi despre care el credea că arată implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a devastat Ucraina din aprilie 2014.

UPDATE 14.05 Președintele american Barack Obama a condamnat “uciderea brutală a opozantului rus” Boris Nemţov, doborât de gloanțe în centrul Moscovei, în apropiere de Kremlin, și a “cerut guvernului rus să efectueze rapid o anchetă promptă, imparțială și transparentă”.

Obama, care are relații tensionate cu Putin, a cerut “ca circumstanțele uciderii lui Boris Nemțov” să fie elucidate și “autorii acestei crime odioase să fie aduși în fața Justiției”.

===

Politicianul de opoziţie Boris Nemțov a fost împușcat de patru ori, noaptea tîrziu, pe 27 februarie, în centrul Moscovei, de un atacator neidentificat și a încetat din viață din cauza rănilor.

Ilia Iașin, un alt critic al Kremlinulu, a postat pe Twitter un mesaj, în care spune că Boris Nemțov a fost împuşcat și e mort.

Considerat cândva un posibil succesor al primului președinte post-sovietic al Rusiei, Boris Elțîn, Boris Nemțov a devenit în timp un proeminent politician de opoziție și un critic acerb al lui Vladimir Putin.

New York Times: “Moartea lui Boris Nemţov, de 55 de ani, un fost viceprim-ministru sub preşedinţia lui Boris Ielţîn, care mai târziu a ajutat la organizarea de manifestaţii de protest ale Opoziţiei contra preşedintelui Vladimir Putin, a fost confirmată de ministrul de Interne rus puţin după ora 1.00, sâmbătă dimineaţa.”

The Guardian: “Crima a avut loc în seara de vineri, în centrul Moscovei, Lângă Catedrala Sfântul Vasile şi Kremlin, două zile înainte ca Boris Nemţov să conducă o mare demonstraţie de protest în capitala Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peşkov, a declarat că preşedintele rus va ţine investigaţia morţii lui Boris Nemţov sub controlul personal şi crede că uciderea politicianului este o provocare”

Washington Post: “Nu a existat nici o informaţie imediată despre cine l-a ucis pe Boris Nemţov, care a fost doborât de focuri de armă imediat după miezul noţii, ora Moscovei.”

Huffington Post: PRIMA POZĂ CU BORIS NEMŢOV UCIS

Boris Nemţov ucis - George Malets, martin.livejournal.com

(postare în curs de actualizare)
Share