home ECONOMIE, MASS MEDIA Biris: O bomba cu ceas sta sa detoneze in fiscalitatea romaneasca

Biris: O bomba cu ceas sta sa detoneze in fiscalitatea romaneasca

Share

Avocatul Gabriel Biris este este unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi de fiscalitate din România. Lucrează în domeniu de 12 ani, perioadă în care a fost angajatul unor importante companii de consultanţă care activează pe piaţa autohtonă. A decis, alături de alţi trei parteneri, să îşi deschidă propria casă de avocatură.
Nu ma sfiesc sa o spun: Biris este, alaturi de Gheorghe Piperea si Arin Stanescu, unul dintre interlocutorii mei preferati in chestiuni financiare, pentru ca are forta de analiza si sinteza si este capabil sa exprime lucruri extrem de complicate in cuvinte simple si clare.
De la momentul in care am realizat acest interviu, ministrul Muncii Mihai Seitan a anuntat o noua modificare a modului de fiscalizare a drepturilor de autor. Dupa cum vom vedea din ce spune Biris, acest lucru nici nu mai are prea mare importanta, daca Fiscul Roman isi face datoria, exercitandu-si atributiile legale.

StareaPresei.ro: Care vor fi efectele introducerii contributiei la asigurarile sociale (CAS) pe toate conventiile civile privind drepturile de autor (DA)?
Gabriel Biris: Eu cred ca, defapt, este o falsa problema. Cand discutam despre modul in care se calculeaza impozitul sau contributiile sociale pentru veniturile provenite din DA, nu trebuie sa uitam sa vorbim si despre daca astfel de drepturi de autor sunt obtinute dintr-o activitate dependenta sau independenta.

Sa luam cazul unui scriitor, care sta acasa pe banii lui, cu computerul lui si scrie un roman si dupa aceea il publica. Vorbim de o remuneratie primita pe un drept de autor, creat in urma unei activitati independente. El isi asuma riscul, atunci cand lucreaza la romanul respectiv, sa nu primeasca nici un ban. Sa zicem ca avem un fotograf care, pe aparatul lui si cu costurile lui, calatoreste in diverse zone din lume, face fotografii si le vinde la reviste.

Acestea sunt doua exemple tipice de activitati independente, de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, rezultate in urma unei activitati independente. Daca vorbim, de exemplu, despre o persoana care este angajata la un ziar sa scrie despre diverse fenomene economice, persoana respectiva nu are mijloace proprii de munca, scrie in urma unei activitati dependente de angajatorul ei.

citeste si:
Piperea: Drepturile de autor ar putea deveni mult prea costisitoare
Godinac: Taxarea drepturilor de autor ne ia puterea de negociere
Voinea: Patronii vor gasi modalitati de eludare a impozitului pe DA
Hossu: CAS la DA duce la creşterea fondului de asigurări sociale

StareaPresei.ro: Este un angajat.
Gabriel Biris: Un astfel de venit este mai degraba un venit de natura salariala si nicidecum un venit din activitati independente. Atunci, venitul fiind de natura salariala, ar trebui in mod normal sa se plateasca atat impozitul pe salariu, cat si contributiile sociale, la fel ca pentru orice alt venit din salarii.

StareaPresei.ro: Spuneti ca ar trebui sa se puna nu doar 31,3%, ci ar trebui sa fie si mai impozitat.
Gabriel Biris: In momentul de fata, avem o alta bomba cu ceas care sta sa detoneze in fiscalitatea romaneasca. Asa cum ani de zile nu s-a intamplat nimic la tranzactiile imobiliare facute de persoane fizice si vedem ca Fiscul acum incepe sa dezgroape mortii, exact acelasi lucru se poate intampla oricand, in baza legislatiei existente, si in ceea ce priveste DA primite de multi in ultimii cinci ani de zile, cat este perioada de prescriptie (n.n.: a infractiunii de evaziune fiscala).

Legislatia fiscala, in cazul de fata, este chiar mai clara decat in cazul celalalt mentionat, cel al tranzactiilor imobiliare. Exista o prevedere in Codul Fiscal, care spune ca veniturile obtinute din drepturi, in baza unui astfel de contract de munca, sunt de natura salariala. Si atunci, de unde atata discutie pe o tema care este oarecum falsa?

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala ar trebui, in cazul de fata – vorbesc de Codul Fiscal, Titlul 3, Impozitul pe venit, Capitolul II, Veniturile din activitati comerciale, sa fie obtinute din activitati independente comerciale, nicidecum in baza unei relatii de munca. Stabilind acest cadru, numarul persoanelor…

StareaPresei.ro:… care pot incheia astfel de contracte scade drastic.
Gabriel Biris: Scade drastic. Mai mult, s-ar putea, daca citim cu atentie atat legea pensiilor, cat si legislatia privind contributia la asigurarile de sanatate, sa vedem ca practic nu prea exista un subiect de discutie.

Si microintreprinderile, si PFA sunt folosite la evaziune fiscala

StareaPresei.ro: O sa adaug ca, de cand a aparut Legea dreptului de autor si drepturilor conexe nr. 8 din 1996, jurnalistii au fost tratati dupa principiul “vrei, bine, nu, du-te in alta parte”, in mod samavolnic.
Gabriel Biris: Nu numai in ceea ce priveste DA a existat o astfel de abordare. Sa nu uitam functiile de management. In multe cazuri, oamenii au fost si sunt in continuare remunerati pe PFA sau microintreprinderi.

StareaPresei.ro: Tot din motive de impozit?
Gabriel Biris: Bineinteles. Aceasta explica numarul foarte mic de salarii mari declarate si numarul foarte mare de microintreprinderi cu un singur angajat sau numarul imens de PFA: 100.000 de microintreprinderi si vreo 500.000 de PFA.

S-au hotarit Finantele: Toate microintreprinderile platesc impozit pe profit

StareaPresei.ro: Puteti sa faceti o previziune: care va fi efectul introducerii CAS pe toate DA si care pentru cazul in care se introduce CAS numai la cei care au exclusiv drepturi de autor?
Gabriel Biris: Din cate tin eu minte, in acest caz prevederea se refera la plata a 30% din suma asigurata. Nu din tot venitul! Din suma asigurata. Va fi la latitudinea contribuabilului sa stabileasca la ce suma asigurata plateste. Evident, stabileste astfel si de cat anume va beneficia cand va iesi la pensie.

StareaPresei.ro: Care va fi impactul, totusi? Site-ul pe care public aceasta discutie se numeste StareaPresei.ro. Va dati seama care este profilul lui. Care va fi efectul asupra jurnalistilor? Vor trece patronii tot contractul pe CIM, vor disparea CIM si totul va fi trecut pe DA?
Gabriel Biris: Nu cred ca se va intampla ceva, pentru ca exista un modus operandi care are o anumita inertie si nu cred ca niste simple discutii intre jurnalisti si specialisti sau niste afirmatii pe care un specialist ca mine le face vor duce la vreo schimbare.

StareaPresei.ro: Nu, ma refer la schimbarea fiscalitatii din 2011.
Gabriel Biris: Cred ca ar fi mult mai important sa ne concentram pe problemele sistemului si nu pe probleme punctuale. In momentul in care am pus prima data public aceasta problema, la sfarsitul anului 2004…

StareaPresei.ro: Daca nu ma insel, ati fost unul dintre strategii Programului Aliantei DA pe Fiscalitate…
Gabriel Biris: Strateg e mult spus. Am lucrat, impreuna cu echipa de atunci, la partea de fiscalitate. De atunci am spus ca cota unica trebuie sustinuta si de o rezonabilizare a sistemului de contributii sociale, pentru ca altfel numai cota unica nu va ajuta la cresterea gradului de conformare voluntara (n.n.: a contribuabililor). Acesta este motivul pentru care in Romania numarul salariilor mari declarate este derizoriu.

La sfarsitul anului 2005, dupa ce se aplicase cota unica, erau doar vreo 30.000 de salarii de peste 1.000 de euro. Acum sunt vreo 40.000 de salarii de peste 2.000 de euro. Pentru ca intre timp a mai fost cresterea economica si ne-am mai “ingrasat”. Este un numar foarte-foarte mic. Acesta inseamna ca declararea salariilor este deficitara. De ce? Poate ca este deficitara si din cauza ca modul in care sunt stabilite aceste contributii este unul nerezonabil si inacceptabil pentru contribuabil.

De ce sa nu ne concentram energia sa facem sistemul contributiilor rezonabil, ca sa poata sa fie aceptabil? Noi in Romania ne concentram pe probleme punctuale. In cazul de fata, pe pastrarea unor privilegii. Privilegiul de a nu plati taxa pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

StareaPresei.ro: S-a spus ca societatile din mass-media vor da faliment si ca ele ar trebui sa fie ajutate sa supravietuiasca in vremuri de criza. Ca in multe state europene exista subventionare.
Gabriel Biris: Bine, atunci si societatile din agricultura vor da faliment daca isi vor plati obligatiile, si cele de consultanta, iar pentru ca unii au dobandit in anumite momente istorice niste privilegii, in momentul in care se pune problema de reglementare unitara incepe lupta pentru pastrarea privilegiilor. In loc sa inceapa o discutie serioasa pentru rezonabilizarea si transformarea sistemului actual al contributiilor sociale intr-unul acceptabil. In majoritatea tarilor UE exista plafoane care sunt in legatura cu venitul mediu.

StareaPresei.ro: Mi s-a explicat ca este foarte greu sa determini daca aceste drepturi de autor sunt folosite corect sau incorect. Inspectia Muncii nu are dreptul sa intre sa verifice decat contractele incheiate in baza Dreptului Muncii, ori drepturile de autor tin de Dreptul Civil. Pentru ca procurorul sa intre (n.n.: intr-o societate) sa investigheze, trebuie sa existe o sesizare facuta catre un parchet, ori aceasta nu o poate face decat unul dintre petenti, angajat sau angajator. Ori cei doi sunt, in acest caz, complici la o forma de eludare a Fiscului si deci niciodata nu o sa faca sesizare. Cum se poate intra atunci intr-o societate, pentru a se demonstra ca procedeaza incorect, prin incheierea unui astfel de contract in scopul eludarii Fiscului?
Gabriel Biris: Sa va citesc prevederea Art. 11, Al. 1 din Codul Fiscal: “La stabilirea sumei unui impozit sau unei taxe, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care are scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii, pentru a reflecta continutul economic al unei tranzactii”.

StareaPresei.ro: Deci pur si simplu vine Fiscul si spune: buna ziua…
Gabriel Biris:… aceasta este munca dependenta, este venit de natura salariala, ti-o reclasific si recalculez darile la stat.

StareaPresei.ro: Si atunci tu, patron, dupa ce ai vazut ca s-a intamplat asta odata, de doua ori, te conformezi.
Gabriel Biris: Aici avem o problema de inactiune. Fiscul ar mai trebui sa aiba si un rol preventiv.

StareaPresei.ro: Nu prea are.
Gabriel Biris: La fel ca si la tranzactiile imobiliare.

Piperea: Drepturile de autor ar putea deveni mult prea costisitoare

Share