home ECONOMIE, POLITICA Blogul WSJ lauda Romania pentru programul de austeritate

Blogul WSJ lauda Romania pentru programul de austeritate

Share

Comentariu extrem de interesant pe sectiunea de blogareala de tip economic insight and analisys a marelui cotidian american Wall Street Journal, care arata cu varf si indesat cum au fost primite masurile anuntate ieri de Traian Basescu.

Mai devreme, in cursul zilei de joi — inainte ca piata americana de capital sa intre in picaj, din cauza contagiunii date de situatia din Grecia — presedintele Romaniei a anuntat taieri mari de salarii in sectorul bugetar, dar si in privinta dimensiunii pensiilor si ajutoarelor de somaj.

El (adeca Baselu’ nostru popularu’, caruia ne place sa ii dam palme cu picerele pe cele tembelviziuni) si-a pastrat anuntul pentru momentul in care o vizita a FMI in Romania este in plina desfasurare, pentru evaluarea performantelor economice ale tarii. Fondul a pus anul trecut la dispozitia Romaniei un imprumut de 20 de miliarde de euro.”

Sa urmarim acum schimbarea de ton care survine cand Bob Davis de la WSJ scrie despre Grecia. Se simte clar ca, atunci cand scrie despre Romania, e la capitolul “asa da”, iar cand vine vorba asa, din intamplare, despre Grecia, e cum nu trebuie sa faci.

FMI si partenerii sai europeni acorda acum Greciei un imprumut de 110 miliarde de euro, care de asemenea presupune mari taieri de salarii si pensii, incat pietele receptioneaza aceasta ca pe un semnal ca grecul de rand s-ar putea sa nu suporte duritatea masurilor de austeritate.”

Dar despre Romania (datorita lui Basescu-cel-mult-hulit) numai de bine, in aceeasi fraza cu efectul indolentei grecesti, care a asteptat pana in pragul falimentului cu tara ca sa ia masuri radicale:

Probabil putin afectat de reactia de pe piete si de pe strazile Atenei, FMI a facut o declaratie de presa, in care nu insista pe o viitoare taiere a salariilor in Romania.”

Iaca si declaratiunea FMI, mai jos/frumos:

Acest pachet (n.n.: de masuri de austeritate) a fost dezvoltat de catre autoritatile romane si nu a fost propus de catre FMI”.

Declaratia a fost data de catre FMI, dupa inchiderea pietelor americane. Iata continuarea acesteia:

Echipa Fondului aflata la Bucuresti va examina (n.n.: pachetul acesta de masuri), ca pe o parte a masurilor discutate cu autoritatile romane. Bordul FMI a decis sambata sa acorde primele 30 de miliarde de euro Greciei  si Fondul nu mai are nevoie de alti dusmani.”

Ceea ce trebuie sa inteleaga cititorul acestor randuri, atunci cand citeste aceste randuri, este ca in debutul Revistei presei nu am batut campii, atunci cand am spus ca pe Wall-Street cota actiunilor Basescu a crescut serios dupa ora 13.00, ora Washingtonului (si a Noului York).

Share