home POLITICA Biro Rozalia, bipedă. La minte patrupedă AUDIO

Biro Rozalia, bipedă. La minte patrupedă AUDIO

Share

Biro Rozalia, bipedăBiro Rozalia, bipedă, este viceprimar în civilizata urbe a Oradei, unde fiecare îşi cunoaşte rolul şi locul în societate. Ea este economist, deci Biro Rozalia, bipedă, ştie ca viceprimar câte creioane sunt în Primărie şi câte mai trebuie cumpărate de Primărie.

Biro Rozalia, bipedă, ştie cu achiziţiile şi, în general, cu partea care ţine de finanţe şi contabilitate. Nu ştie însă ca lumea limba română. Şi atunci face gafe. Crede că asta, bipedul, este un handicap. Nu, doamna Biro, biped înseamnă, la limba la noi, kétlábú.

Dar până să o lămurim noi pe doamna Biro Rozalia, biped, cum e cu kétlábú ăsta, doamna e sunată de Buzdugan de la Radio Zu şi făcută de două parale. Credem că mult timp doamna Biro Rozalia, biped, nici nu şi-a dat seama după aia ce i s-a întâmplat.

Iar UDMR are alte priorităţi, decât să pună în guvernul din România, de care prea puţin îi pasă, un om competent. Ministerul Culturii din România? Bassza meg cu el! Punem acolo pe oricine vrea muşchii noştri, inclusiv pe nevasta unui potentat udemerist, no?

Ce contează că ea nici nu ştie bine româna, iar aici începem să avem o problemă mare. Pentru că ministrul Culturii din România poate să fie, din punctul nostru de vedere, şi etiopian naturalizat în România, cu cetăţenie, dar trebuie să ştie care este diferenţa, de exemplu, între Marcel Gafton şi A. Toma, pe de o parte, dar şi dintre Virgil Mazilescu şi Mihai Beniuc, pe de altă parte. Sau, măcar dacă nu ştie exact cine sunt aceşti domni, să ştie să afle repede şi să reacţioneze apoi ca un intelectual.

Ministrul Culturii din România, chiar dacă este maghiar, ori poate osetin naturalizat în România, ori poate orice alt neam al pământului, trebuie să fie pătruns de tainele culturii române, să respecte şi să iubească cultura română şi să fie un promotor al acesteia.

Să se fi gândit la Poarta Sărutului când şi-a sărutat prima iubită şi să fi făcut legătura între ultima pictură a lui Victor Brauner, Benjamin Fundoianu şi Guillaume Apollinaire atunci când a traversat prin Pasajul Victoria Piaţa Victoriei,, ştergând cu paltonul graffiti-urile de pe pereţi.

Să fi admirat cu fervoare tavanul Capelei Sixtine pictat de Michelangelo Buonarotti, apoi să fi spus dar mai mult îmi plac picturile murale de la Arbore, din ţara mea dragă.

Doamna Biro Rozalia, bipedă, să ne scuzaţi, dar la minte sunteţi o patrupedă. Marş de la portofoliul Culturii Române.

Citeşte şi
Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) are o poziţie dură faţă de UDMR pentru că
UDMR a dat dovadă de pragmatism şi cooperează de doi ani cu coaliţia guvernamentală, declară
Congresul UDMR a adoptat cu unanimitate de voturi decizia că steagul roşu, alb şi verde
UDMR profită de slăbiciunea PSD şi de Dorinţa lui Liviu Dragnea de a rămâne cu
Senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educației, a respins criticile liderului UDMR Kelemen Hunor
Adoptarea tacită este folosită ca unealtă de retorsiune de sistemul corupt. Abuz în serviciu contra
Proiectul UDMR privind Ziua Maghiarilor a trecut prin comisiila Senat. Este decizia politică a PSDragnea
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că e greșită poziția Guvernului. El s-a referit la
PSD conduce în topul partidelor la alegerile legislative. Aceste rezultate alegeri demonstrează că este posibilă
După atentatul ratat al lui Beke, extremistul maghiar care a vrut să arunce-n aer urbea
Share