home POLITICA BELGIA A trecut un an… pentru nimic

BELGIA A trecut un an… pentru nimic

Share

Pe 13 iunie 2010, belgienii se îndreptau spre urne şi îi dădeau ţării o dublă majoritate: în Nord, naţionaliştii flamanzi, în Sud, socialiştii. De atunci, în ciuda a numeroase tentative, ţara tot nu are guvern. Iar presa belgiană marchează fără bucurie această primă aniversare.

Presseurop – Vidul belgian umple Europa

fotoinfo: “O ţară care dispare nu mai are nevoie, se pare, de un guvern. Criza politică belgiană este oare prevestitoare pentru viitorul Uniunii Europene, se întreabă Frankfurter Allgemeine Zeitung?”

Acum fix un an, Belgia primea ceea ce Le Soir numeşte “o palmă puternică”: pentru prima dată, naţionaliştii flamanzi câştigau alegerile parlamentare. Pe de-o parte,  27,8% dintre voturi au mers la Nieuwe-Vlaamse Alliantie (Noua Alianţă Flamandă N-VA) a lui Bart de Wever, primul partid în Flandra, pe de cealaltă, 37,6% au mers la Partidul Socialist (PS), care domină Valonia, aşa că ţara este deşirată între două partide şi două concepţii comunitare ale ţării.

Un an mai târziu, niciun acord pentru un guvern nu a putut fi găsit în ciuda a numeroaselor misiuni de “conciliere”, “mediere” şi alte “explorări” iar executivul se limitează la problemele curente.

Cât despre belgieni, chiar dacă sunt destul de scârbiţi şi contrariaţi de o situaţie pe care o consideră încurcată, paradoxal, ei rămân încrezători încă în capacitatea liderilor lor de a găsi până la urmă o ieşire din criză… citeste tot pe Presseurop

 

Share