Bate Buzăul ca să priceapă Vrancea

Share

De vineri încoace, unul dintre faliţii mei, Realitatea TV, a făcut o mulţime de lucruri bune. Atât de multe, încât cele câteva prostii pe care le-a comis în acelaşi snop nu mai au mare importanţă, mai ales că sunt eclipsate de prostia purulentă a postului de televiziune Antena 3, dar şi a prefectului de Vrancea, Sorin Hornea, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan. Şi de gafa lui Theodor Stolojan. Să le luăm pe rând.

ZiareLive

Sunt focşănean. De vreo 20 de ani trăiesc în Bucureşti şi ştiu că, atunci când ninge în sud-estul României, Zona Zoster este în dreptul Munţilor Întorsurii Buzăului. Contextul climatic de iarnă de aici este foarte turbulent.

Pe de o parte, faptul că aici Carpaţii cârmesc dramatic spre vest produce dintotdeauna în zonă nişte vertijuri meteorologice greu de înţeles de un ardelean sau un constănţean. Pe de altă parte, aici, sub Carpaţi, la câmpie şi la deal, sunt nişte găvane stranii care iarna, de câte ori ninge, se umplu cu zăpadă negreşit.

Traficul rutier se blochează regulat între Buzău şi Râmnicu Sărat, pentru că autorităţile nu au inteligenţa minimă să posteze parazăpezi. Dar când zăpădăul e mare, cum e acum, nici aceste parazăpezi nu ne ajută. Numai o viitoare autostradă, iar aceasta trebuie construită pe un rambleu sănătos, sus, altfel se poate acoperi şi ea cu zăpadă dacă dă cu parfum de viscol fulguit duios.

Aşa că, atunci când meteorologii au anunţat cod roşu sau albastru, ori poate kaki cu dunguliţe roz în zona aceasta, ardeleanul Boc şi constănţeanca Boagiu trebuiau să ştie că e groasă rău de tot. Nu şi-au dat seama. A început urgia. Nici acum nu s-a terminat. Pentru noi este bună pentru derdeluş, sanie, bulgări şi, în general, e de fun.

Pentru Buzău şi Vrancea e durere. Fără mobilă. Miercuri sau joi, prin redacţiile bucureştene a început să circule un zvon: că ar exista un sat în judeţul Buzău unde zăpada e până la liniile de electricitate şi, de necaz şi lipsă de toate alea, a murit şi preotul din sat.

Vineri a ajuns la Glodeanu Siliştea prima echipă Realitatea TV. Primele directuri au fost făcute de aici de jurnalistul Andrei Cojocaru, apoi s-a produs magnetizarea media: televiziunile care se respectă au trimis echipe de teren spre El Dorado-ul ştirii de dezastru.

E bine că am văzut foarte mulţi băieţi, mult mai echilibraţi şi serioşi decât fetele urlătoare cu care ne obişnuiserăm. Aceşti reporteri au văzut ceea ce îi va marca tot restul vieţii lor şi s-au maturizat radical.

Realitatea TV, o televiziune pe care am criticat-o la greu, a început o campanie de strângere de ajutoare pentru care merită tot respectul, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi snop, cum ziceam, prefectul PDL Sorin Hornea şi preşedintele CJ Vrancea Marian Oprişan se certau pe gloria politică, în loc să-şi dea mâna. Iar Realitatea TV, dar mai ales sângeroşii de la Antena 3, făceau puncte politice pentru USL pe chestia asta.

Degeaba a bătut ninsoarea Buzăul, că tot n-a priceput Vrancea. Băi Sorine, băi Horneo, te făcuşi de panaramă, erai cu mucii-n nas când terminam liceul şi-mi fugeai printre picioare când dădeam cu şpiţu-n coţofană şi tot n-ai priceput nimic din politica asta…

Băi Mariane, băi Oprişane, mai las-o-ncolo de politică, că te făcuşi de comitet. Luate-ar Sorin Vornic, Liviu Oloieru şi tot comitetul de partid la 13-14, că le meriţi. Păi, băi băiatule, tu faci puncte politice pe viaţa oamenilor?

Bine v-a făcut Ungureanu că v-a luat pe amândoi de ciuf şi v-a dat cap în cap, să staţi la aceeaşi masă la conferinţa de presă. Mai bine duceţi-vă şi beţi împreună o fetească neagră, împrieteniţi-vă şi terminaţi cu prostiile, apoi puneţi-vă pe treabă, că dacă nu veneau cei de la Realitatea peste voi dinspre Buzău acum mureau oamenii ăia îngropaţi în zăpadă! Huah, m-am răcorit. Acum mai departe.

În spatele acestei poveşti sordide se află gafa lui Theodor Stolojan, care s-a apucat să-şi zică gândurile cu glas tare, că, vezi bine, dacă se declara stare de urgenţă şi cod vânăt nu mai putea fi schimbat Guvernul, de urlă şi acum, cu ochii rotunzi de la felixină, Radu Tudor pe post.

Iar de azi o luăm de la capăt. Iar ninge, iar se blochează ţara. Şi nu pricepem deloc ce ni se întâmplă. Că avem o tehnologie minunată, dar care nu rezistă la temperaturi extreme pentru perioade lungi de timp decât în ţările nordice, unde e adaptată la temperaturi extreme negative.

Că nemţii, când dă viforniţa, până nu se opreşte aceasta stau calmi, fără să-şi frecanlizeze politicienii inutil, apoi încep să facă, două-trei zile, drumuri prin zăpadă şi să-şi dezgroape maşinile. Ca şi japonezii.

Că în faţa naturii suntem foarte mici şi ar fi bine să ne păstrăm calmul şi ponderaţia. Că acesta este doar începutul.

NOTA: Acest articol este o pamfleuzerie şi trebuie tratat ca atare.

Share