home ECONOMIE, POLITICA Băsescu: USL guvernează la televizor

Băsescu: USL guvernează la televizor

Share

“Mica mea conferinţă de presă este ocazionată exact de încheierea vacanţei liderilor USL care, după cum vedeţi, imediat ce s-au întors au reuşit, după 45 de zile, să dea o nominalizare pentru Transporturi.

Este un progres. Singurul lucru pe care-l constat e că s-au întors nervoşi din concediu. Poate se calmează aflând situaţia ţării, lucru care pe mine mă îngrijorează. În această vară am avut mai mult timp să stau de vorbă cu oamenii, să merg prin ţară.

Dacă n-au timp să meargă în ţară datorită conducerii ţării prin televiziuni, acolo pare a fi locul lor de muncă, vreau să le dau câteva informaţii grave. Şomajul e în creştere, românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă-şi pierd sau nu locul de muncă.

Când acest guvern condus de Victor Viorel Ponta a preluat guvernarea, şomajul conform ESA era 6,7%. În luna iunie 2013, tot conform ESA, şomajul ajunsese la 7,6%. Deci creşterea exporturilor nu înseamnă şi creştere de locuri de muncă, iar acesta e un efect al amputării investiţiilor din bugetul de stat.

Mai e un lucru pe care încerc să-l anticipez: în iunie, şomajul pe măsurători ESA era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez ne va arăta cifra pentru iulie în jur de 8 procente. E un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă e esenţială.

Relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o preocupare majoră a guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioada de vară; ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului pe vară.

Un alt semnal de alarmă extrem de serios este legat de faptul că investiţiile străine pe primele 6 luni au scăzut cu aproape 20%. ceea ce înseamnă că, simultan cu reducerea investiţiilor din bugetul de stat, acesta e rezultatul: creştere de şomaj.”

Share