home ECONOMIE, POLITICA Băsescu: România are nevoie de o centură de siguranţă

Băsescu: România are nevoie de o centură de siguranţă

Share

Da, Romania are nevoie de o astfel de centura de siguranta, exact cum a spus in plenul Parlamentului Traian Basescu. Despre posibilitatea ca Romania sa imprumute bani de la FMI am vorbit de acum sase luni. Problema este insa ce fel de centura este un acord cu FMI pentru un imprumut de urgenta: o centura de siguranta sau de sufocantza?

Ma refer, de exemplu, la ceea ce a patit Argentina, care nici acum nu si-a revenit de pe urma unui astfel de imprumut, cu conditii foarte dure puse de catre International Monetary Fund.

Pentru ca, pana la inceperea acestei crize, cel putin, IMF si-a facut un obicei din a cere imprumutatului bolnav, pentru a primi mancarea financiara salvatoare, sa-si extirpe gura.

Cu alte cuvinte, ar trebui sa fim atenti daca nu cumva acest imprumut o sa ne transforme in tara rau-platnica, deci dependenta de miscarile coregrafice pe care ni le va impune Fondul.

Probabil ca, la finalul acestei crize, FMI, despre care nu cred deloc, in pofida cenusii pe care si-a pus-o de curand in cap, ca a devenit inger nevinovat, va reusi sa-si formeze un portofoliu de state dependente de datoriile cumulate din astfel de imprumuturi de criza.

Sper sa nu fim printre aceste state.

Share